Warped Dreamer – Live At Bimhuis
W
Consouling Sounds
Vijftig tinten blauw op de hoes van deze nieuwe (live) opname van Warped Dreamer. Nochtans is het niet helemaal de “blue note” die hier centraal staat. Teun Verbruggen, Jozef Dumoulin, Stian Westerhus en Arve Henriksen gaan eerder op zoek naar welke (volume)combinaties mogelijk zijn met drums, Fender Rhodes, gitaar en trompet.
Anderhalf jaar nadat ze in het Bos (Antwerpen) een concert inblikten (17-01-2015), deden ze hetzelfde in het Nederlandse Bimhuis. Zelfde ploeg (zelfs de man achter de opnameknoppen, Dieter Claeys), zelfde inzet, opnieuw intrigerende titels en vooral ook eenzelfde doelstelling. Het parcours is deze keer wel heviger en compacter.
Het kwartet leidt de luisteraar stapvoets naar de ingang van zijn pretpark met trompettist Henriksen als gids. Een bedrieglijk lyrische introductie want eens de toegangsdrempel overschreden, duurt het niet lang of de spanning wordt opgedreven. De eerste attractie (‘Ixwele’) is een broeierig amalgaam van klankmanipulaties en geïmproviseerde ensceneringen maar zonder dat het in een finale ontlading uitmondt. Subliem dankzij de mixing en mastering van Westerhus hoe je haast zonder te beseffen al meteen ingestapt bent voor de volgende rit en afstevent op de aankomende hellepoort (‘Golden Geek Award’). Daar waar tot nu toe drums en trompet de meest expliciete onruststokers waren, versterken de effecten en geluiden van Fender Rhodes en gitaar nu mee het zinderend en bijwijlen verstikkend verloop. Het is echter vooral een verbeten Verbruggen die de ganse bende onophoudelijk vooruit stuwt met zijn hyper kinetisch spel. De man wringt zich langs alle kanten als een duivel in een wijwatervat. Alsof Phil Spector met pistolen in het rond zwaait en elk houvast naar de verdoemenis schiet.
En dan was er niets meer, of toch: ‘Lights Out -Darkness’. Hier wordt uitgestippeld welke de volgende opties zijn. Geen afgelijnde handleiding maar een cluster van mogelijkheden die de heren voorspiegelen onder leiding van hun eigen sjamaan. Wel op een manier alsof je in “fast forward” modus door een lunapark rent waar alle videokasten tilt slaan en je achterna gezeten wordt door krijsende banshees.
Hou vooral je ticket bij de hand voor de volgende twee obscure attracties (kant B van de vinyl) die namen kregen als ‘Umgaba’ en Camphor Bush’. Wat aanvankelijk als een eenvoudig rollenspel begint, ontaardt al snel in een nieuwe versie van beladen en ontregelde intriges volgens een vooropgezet scenario van de bedenkers. ‘Death Race 2000’ in een improdecor zeg maar. Naar het einde toe verdwijnen spelers en decor in de nevelen van de oneindigheid.
Overdonderend hoe deze vier heren dergelijk doordacht spel van actie en reactie in elkaar steken in een tijdspanne van veertig minuten. Wie de vinylversie aanschaft, vergeet wellicht de plaat om te draaien na de eerste beluistering omdat de impact zo indringend is. Warped Dreamer is duidelijk een vierkoppig beest dat men best niet kooit in een studio maar bij voorkeur loslaat op een podium. In Moers editie 2016 waren we getuige hoe ze daar voor het absoluut hoogtepunt van het festival zorgden. Het is uitkijken naar een nieuwe afspraak, liefst zo snel mogelijk.
Tekst © Georges Tonla Briquet - foto © Guy Kokken
Musici:
Arve Henriksen: trompet, stem, electronics
Stian Westerhus: gitaar, stem, electronics
Jozef Dumoulin: Fender Rhodes, electronics
Teun Verbruggen: drums, electronics
http://www.teunverbruggen.com/Warped-Dreamer