Vijf muzikale reistips
Various
Imago Records / Three Pines Records / Chronograph Records / Otá
Vergeet de huidige restricties om een reis te mogen of te kunnen boeken. Hierbij vijf boeiende tips te beleven zonder uw huiskamer te verlaten, van Israël via Cuba en West-Afrika tot Tuva en Saskatchewan. De luistertrip is belangrijker dan de eindbestemming.
Jo Kaiat – Come To My World
Imago Records
Nadat hij ons twee decennia geleden trakteerde op een halve wereldreis langs Afrika en Indië aan de hand van de dubbel-cd ‘Departures’ (Detour) verloren we pianist Jo Kaiat eigenlijk volledig uit het oog.
En hoor, daar duikt hij weer op met een nieuwe rondrit. Deze keer gaat het richting Israël. Onder zijn medereizigers bevindt zich bassist Avishai Cohen. Dat de openingstrack de titel ‘Avishai’ kreeg, is dus geen toeval. ‘Come To My World’ is een uitnodiging voor een tocht naar het land van vlotte en melodieuze jazz waarin de Joodse en westerse jazztradities verweven zitten. Sterk hoe hij risico’s neemt met onverwachte wendingen en af en toe aanverwante stijlelementen uit andere genres uitvergroot zoals in ‘Flamencato’.
Aanvullende en opvallende eigenschap bij Kaiat is het inbedden van ritmische impulsen. Met Cohen heeft hij daar natuurlijk de ideale sparringpartner voor. Een muzikale reisleider met een grote bagage en ervaring. Boek gerust uw volgende uitstap bij hem.
Miguel de Armas Quartet – Continuous
Three Pines Records
Pianist Miguel de Armas verleidt de luisteraar om hem te vergezellen naar het eiland van timba, son, songo en aanverwante complexe ritmepatronen. Internationaal succes behaalde hij reeds met NG La Banda.
Sinds 2013 filtert hij alle ingrediënten tot de essentie en vermengt deze vervolgens met latin, Santana-pop, en jazz. Congas en timbales à gogo, kleurrijk ingekapseld met gitaar en toetsen. Het snuifje santería ontbreekt evenmin en er is zelfs ruimte voor een vleugje klassiek. Met een gastrolletje voor Samuel Formell en Joel Cuesta (Los Van Van).
Afrocubanjazzfusion waarbij stilzitten geen optie is.
https://www.migueldearmas.com/
Saskatchewan All Star Big Band - Saskatchewan Suite
Chronograph Records
Hoe presenteer je honderdvijftig jaar verleden van een Canadese provincie als Saskatchewan? Heel eenvoudig, je vraagt een gelauwerde componist als Fred Stride een suite te schrijven en laat deze uitvoeren door de twintigkoppige Saskatchewan All Star Big Band. In acht hoofdstukken, (inclusief korte tekstinleidingen), verneem je de achtergrondgeschiedenis van deze regio. Met ruime aandacht voor de indianencultuur (‘The First’) en de evolutie van jazz (de apotheose ‘Saskatchejazz’).
Extra interessant is de bijgevoegde cd met het premièreconcert (28 december 2019) gevolgd door een hele rits verhelderende interviews. Absolute must voor liefhebbers van klassieke bigband met epische allures. Intens en kleurrijk als het beste van George Gershwin en David Axelrod. “The sky is the limit” zegt een van de sprekers en in Saskatchewan is dat door de imponerende natuur letterlijk te nemen.
Niet meteen de hipste reisbestemming maar na beluistering van deze ‘Saskatchewan Suite’ is de nieuwsgierigheid wel gewekt. En je hebt meteen al de gepaste soundtrack.
Omar Sosa – An East African Journey
Otá
Met professioneel globetrotter Omar Sosa trekken we kriskras door Madagaskar, Kenia, Soedan, Ethiopië, Burundi, Zambia en Mauritius. ‘An East African Journey’ is het verslag van een tournee in 2009 doorheen al deze landen. Overal maakte hij duo veldopnamen met lokale artiesten.
Voor de uiteindelijke cd-release trok hij tien jaar later de studio in en voegde er wat (jazz)extra’s aan toe met piano, percussie en toetsen in gezelschap van Steve Arguëlles (Benoît Delbecq, Django Bates) en Christophe Minck (Rokia Traoré, De La Soul, Gregory Porter).
Een persoonlijke pelgrimstocht van Sosa naar de Afrikaanse origine van zijn Afro-Cubaanse roots. Respect voor de manier waarop Sosa de authenticiteit van de verschillende bronnen wist te vrijwaren maar er toch zijn eigen muzikale ervaringen aan toe kon voegen.
Dennis Rea – Giant Steppes
MoonJune Records
Passende woordspeling in de cd-titel aangezien het project gebaseerd is op traditionele muziek uit de weidse steppen van Centraal-Azië. De link met Coltrane zit eerder in de spirituele benadering want multi-gitarist Dennis Rea (Moraine, Han Bennink, Hector Zazou) is duidelijk geen commerciële avatar en behandelt het erfgoed uit de regio van Tuva en omstreken (tot de grens van Tibet) met uiterste omzichtigheid en het nodige respect.
Het originele karakter wordt behouden evenals de eeuwenoude stijl- en structuurelementen. Samen met zijn medemuzikanten transponeert hij dit erfgoed heel omzichtig naar de grensgebieden tussen oost en west. Alsof elektrische gitaren samen met alt- en sopraansaxofoon origineel bedacht werden om dit repertoire te spelen. Zelfs de spaarzame electro-effecten passen volledig in het kader. De zelf opgenomen “field recordings” verlenen het geheel op die manier een haast sacraal aura.
Hoofdzakelijk voor “routards” die enkel “basic” op trektocht gaan en zich liefst verplaatsen naar de meest afgelegen streken. Wie meer wil weten over Rea zijn expeditietochten kan gratis zijn reisverslag HIER DOWNLOADEN.
© Georges Tonla Briquet