Scrollin’ And Trollin’
Various
TRRC / Steeple Chase / Sunnyside Records / Jazz Haus / Jaro
De titel voor deze compilatie is afkomstig van ‘Inner Light’, de nieuwste cd van Mike DiRubbo en weerspiegelt goed de vibe van onderstaande releases. Geen electronics, allemaal akoestisch!
Foto © Annie Boedt
Mike DiRubbo – Inner Light
TRRC
Tiende album van deze altsaxofonist die nog in de leer ging bij Jackie McLean en zich voor de gelegenheid omringde met muzikanten wiens pad hij door de jaren heen kruiste: Brian Charette (Hammond B3), Andrew Renfroe (gitaar) en Jongkuk Kim (drums).
Het levert gedurende net iets meer dan een uur vurig swingende jazz op met als ankerpunten de boptraditie en een modern hedendaags geluid. Halsbrekende uitwisselingen tussen de vier muzikanten zorgen voor aanhoudende spanning. Af en toe schuren ze op de juiste manier langs (gitaar)fusion zoals Pat Metheny in zijn beginperiode. Inclusief een veelzeggende cover van Coltrane’s ‘Straight Street’.
Alex Heitlinger Jazz Orchestra – Slush Pump Truck Stomp
Steeple Chase
Na enkele cd’s met een eigen sextet waagt trombonist Alex Heitlinger zich nu aan een project met uitgebreidere bezetting. Hij koppelt klassieke swing bigband aan blues in een “film noir” decor (de titeltrack!), voegt er een raamvertelling rond korte snapshots aan toe evenals wat theatrale uitvoeringen getekend door donkere ondertonen.
Voor liefhebbers van David Axelrod zijn werk.
Mike McGinnis+9 Outing – Road Trip II
Sunnyside Records
Welkom in de jazzy “Wunderkammer” van koortsachtige geluiden en uiteenlopende stijlen bij elkaar gebracht door componist en klarinettist Mike McGinnis. Met de hulp van negen kompanen en een instrumentarium gebaseerd op een uitgebreide blazerssectie (klarinet, drie saxofoons, Franse hoorn, trombone) creëert dit gezelschap een fascinerend parcours boordevol rariteiten.
Onderweg staan vermeldingen als ‘Rollover’, ‘Incantation’ en ‘Transformations’. FES-wendingen wisselen af met Jacques Tati-taferelen die even onverwachts veranderen in een bluesy New Orleans decor. Ze stellen volumineuze passages tegenover gedetailleerde anekdotes. Het theatrale en bijwijlen kubistische transformeren ze in hoekige funk of een retro sound. Geslaagd eerbetoon aan Bill Smith’s ‘Concerto For Clarinet And Combo’ met Shelly Manne & His Men. Tevens in het verlengde van Carla Bley’s ‘Escalator Over The Hill’.
Absoluut te ontdekken.
Oregon – Treffpunkt Jazz Ludwigsburg 1990
Jazz Haus
Uit de archieven van SWR komt deze dubbele live-cd van de buitengewone groep Oregon met Ralph Towner (piano, gitaar, synthesizer), Paul McCandless (Engelse hoorn, sopraansaxofoon, hobo, basklarinet), Glen Moore (bas) en Trilok Gurtu (percussie). Dit kwartet stond op 27 november 1990 op het podium van het Scala theater in Ludwigsburg.
Na vierendertig jaar krijgen we te horen waar het publiek toen kon van genieten. En dat is heel wat. Honderdvijfendertig minuten kronkelende muziek met vertakkingen naar jazz, fusion, improvisatie, hedendaags klassiek en Indische tradities. Wereldmuziek in alle betekenissen van het woord.
Loren Stillman – Time And Again
Sunnyside Records
Tenorsaxofonist Loren Stillman componeerde acht nummers rond de begrippen “tijd” en “timing”. Een klassieke invalshoek maar de manier waarop hij dit uitwerkt is de aandacht waard. Hij ontmoette zijn twee kompanen, bassist Drew Gress en drummer Mark Ferber, bij Ralph Alessi maar het is duidelijk dat Mark Turner hier een groot voorbeeld was.
Stillman (ver)draait en bewerkt alles op een persoonlijke wijze met repetitieve clusters als sleutelbegrip. Daarbij koppelt hij post-bop links aan golvende melodielijnen waardoor spannende dualiteiten ontstaan.
Loren Stillman
Sunnyside Records
BANDCAMP
Yuhan Su – Liberated Gesture
Sunnyside Records
Na een residentie in Parijs (2019) en een reis naar haar geboorteland Taiwan (2020) keerde vibrafonist Yuhan Su terug naar New York om daar haar vierde album op te nemen in gezelschap van altsaxofonist Caroline Davis, bassist Marty Kenney, drummer Dan Weiss en pianist Matt Mitchell.
Het “liberated” uit de titel geldt over heel de lijn. Inspiratiebronnen waren de abstracte werken van schilder Hans Hartung, het boek ‘The Year Of Magical Thinking’ van de Amerikaanse schrijfster Joan Didion en een reeks Marokkaanse beelden van fotograaf Hassan Hajjaj. Dit alles en de improvisatietechnieken van de muzikanten resulteren in een uiterst driftige urban vibe. ‘Naked Swimmer’ is dan weer een voorbeeld van hoe je een minimalistisch kader geleidelijk aan opvult.
Zo wisselen complexe uptempo passages regelmatig af met schimmige stukken. Kubisme en impressionisme getransponeerd naar de wereld van jazz. Vooral heel sterk hoe Su de klank van haar instrument mijlenver weg weet te houden van de vertrouwde manieren van uitdrukking. Dat Vijay Iyer haar recent uitnodigde voor een eerbetoon aan Andrew Hill zegt genoeg.
De Kris Davis van de vibrafoon.
Jasper van ’t Hof Trio – Skin Under
Jaro
Jasper van ’t Hof (°1947) hoeft geen introductie. Niet verbazend dat de luisteraar meteen in het middelpunt staat van vurige actie. De pianist bouwt ogenblikkelijk een gedreven dialoog op met contrabassist Stefan Lievestro, drummer Jamie Peet (die een solo ten beste geeft) en saxofonist Christof Lauer die nog het wildst om zich heen schopt.
Deze laatste blijft alsmaar heftiger te keer gaan maar bewijst in ‘Bordeless Contents’ dat hij evenzeer een balladeer is, net trouwens zoals de andere groepsleden dat hier zijn. Respect hoe van ’t Hof een directe link legt tussen eigen avontuurlijk verleden en de huidige energieke jazz van 2024.
Luistertip bij voorbaat op dat gebied is het tijdloze en vooral grensoverschrijdende ‘Borderless Contents’. Respect!
sonicrendezvous.com
https://www.jaspervanthof.com/
© Georges Tonla Briquet