New Wave Of Jazz special
Various
New Wave Of Jazz special
Vier nieuwe releases van het label met de minimalistische hoesontwerpen weerspiegeld in extreem maximalistische improvisatiemomenten.
Serries/Thompson/Verhoeven
Today And All Tomorrows
nwoj0049
Een snarentrio met bekende namen bij new wave of jazz: gitaristen Daniel Thompson en Dirk Serries samen met contrabassist Martina Verhoeven. De opnamen hadden zoals regelmatig het geval is, plaats in de Sunny Side Inc. Studio (Anderlecht) en dit op 9 augustus 2019. Zoals in het verleden al eens gebeurde geen titels maar een nummering van I tot VI.
Eerste vaststelling is het stereo-effect door het geluid van de instrumenten op te splitsen en via de onderscheiden kanalen te sturen. Een luisterervaring die het best tot zijn recht komt met koptelefoon. En dan begint het fascinerende spel van actie en reactie, van vraag en antwoord, van stilte en zacht geschuifel over de snaren. Het hanteren van de strijkstok op de contrabas door Verhoeven sluit naadloos aan bij wat beide gitaristen uitvoeren. Voor de meer uitgesproken actiescènes grijpen ze terug naar een percussieve en picking gerelateerde aanpak. Echte verbrijzelingen van de intense sfeer blijven gelukkig achterwege. De drie excelleren dankzij een stilistisch en conceptuele taal conform vertrouwde opvattingen maar creëren desondanks een luisterspel als een auditief logogrief.
Rennie/Roberts/Serries
Translucence
nwoj050
Net voor de eerste lockdown hadden Tullis Rennie (trombone), Cath Roberts (baritonsax) en Dirk Serries (akoestische gitaar) afspraak in de Sunny Side Inc. Studio. Het uiteindelijke resultaat vatten ze samen in een opname van vijfenveertig minuten, opgedeeld in ‘Match’, ‘Moving Sideways’, ‘Translucence’ en ‘Found Within’.
Serries zet in op nerveus tokkelende wijze terwijl de blazers in stotterende telextaal hun eerste impressies weergaven. Geleidelijk aan werken ze compacte thematieken uit. Rennie en Roberts versluieren en accentueren daarbij afwisselend de expliciete klankkleuren van hun instrument waardoor zich heel aparte sonoriteiten ontspinnen. Stiltes vormen een wezenlijk onderdeel (‘Moving Sideways’!). De uitvoerders leggen hiervoor een ongelooflijke beheersing aan de dag. Een heterogene wisselwerking tussen roerloosheid en buigzaamheid is de rode draad. Voor wie met de aandachtsspanne en de nieuwsgierigheid van ornithologen, verdoken en vol spanning gefascineerd naar de conversaties van vreemdsoortige specimens kan luisteren.
Hydra Ensemble – Vistas
nwoj0051
Vijf improvisatieperspectieven (‘Vista I-V) gebracht door Gonçalo Almeida (contrabas), Lucija Gregov (cello), Nina Hitz (cello) en Rutger Zuydervelt aka Machinefabriek (electronics). Het begint allemaal in pure John Carpenter-stijl, donker en onheilspellend als diens soundtracks voor onder meer ‘Escape From New York’ en ‘The Fog’. Ze maken niet meteen gebruik van een resem expliciete effecten maar bouwen gaandeweg een verontrustende sfeer op door onderhuidse spanningselementen. Een scenario dat stap voor stap aangevuld wordt met repetitieve clusters en monolithische patronen die de bewust ingebouwde vacuüms opvullen. Ook hier wederom een sublimeren van dominante stiltes als mantra. Met net iets meer onstuimige passages zoals in het tweede deel van ‘Vista III’. De inleiding van ‘Vista IV’ leunt dan weer aan bij een Indisch harmoniumpalet en evolueert verder naar geluidstaferelen zoals deze in druipsteengrotten waar vallende druppels door de jaren heen stalagmieten en stalactieten creëren. Inclusief een catharsisontknoping op het einde. Afhankelijk van elkeen zijn fantasie en ervaring met dergelijke compositiemethodes roept dit alles bevreemdende of dromerige visioenen op.
Onno Govaert/Verhoeven/Serries
Twofold
nwoj0052
Een dagje samen improviseren door drummer Onno Govaert, gitarist Dirk Serries en pianiste Martina Verhoeven leverde bovenvermelde dubbel-cd op. Een mikadospel van drie specialisten ter zake die weliswaar hun eigen regels en assimilatieprocessen opstellen. Misleiden ze elkaar voortdurend of complementeren ze elk voorstel van hun medespeler? De intriges stapelen zich aan een razendsnel tempo op. Het is wel zo dat het telkens om een duo performance gaat waarbij Govaert (Kaja Draksler, Thurston Moore, Terrie Ex) eerst Verhoeven als sparring partner heeft en nadien Serries. In het eerste geval overheerst in soortgelijke context haast automatisch het percussieve aspect. Een toboganrit midden een decor geperforeerd door ontregelde ritmische technieken.
De tweede set met Serries is een logisch vervolg door de gitarist zijn stuiterend en jachtig snarengegoochel terwijl Govaert deze keer al eens meer opteert voor een roffelende werkwijze. Hoedt u voor de energieke finale waarin de heren hun respectievelijke innerlijke duivels ontbinden. Onvermijdelijk duiken er in beide opnamen parallellen op met de werelden van Pierre Boulez, Iannis Xenakis en Karlheinz Stockhausen. Zeker ook voor fans van Lucas Niggli.
© Georges Tonla Briquet
www.newwaveofjazz.com
Neem vooral ook eens een kijkje op onderstaande links met verwante opnamen waarbij het nastreven van authenticiteit, eigenheid en ultieme improvisatie als hoogste streven gelden. Verrassingen gegarandeerd.
https://dirkserries.bandcamp.com/album/epitaph-live-at-roadburn-redux-2021
https://dirkserries.bandcamp.com/album/live-at-ozo-land
https://dirkserries.bandcamp.com/album/chapel
https://vidnaobmana.bandcamp.com/album/memories-compiled-three-tapes (!)
https://dirkserries.bandcamp.com/album/island-on-the-moon