Jazz & beyond 2020 #2
Various
Eclipse Music / Zephyrus / ECM / Kalki / Kapitän Platte/Kutter
Tien tips om eens af te dwalen van het rechte jazzpad – Deel 2
Harri Kuusijärvi KOUTUS – Mirage
Eclipse Music
Koutus is de naam van accordeonist Harri Kuusijärvi zijn groep maar tevens een gebied in Lapland midden meren en heuvellandschappen. Dit laatste feit vormt het hart en uitgangspunt voor een aantal filmische geluidsbeelden met de accordeon als centraal instrument (‘Lumi’!).
Telkens duiken echter onverwachte effecten op die net het verschil maken bij dergelijke cd’s. Bovendien houdt Kuusijärvi duidelijk van steviger fusion- en progwerk. Op die manier laveert ‘Mirage’ tussen Vangelis, Jaco Pastorius, Tuur Florizoone en Marc Ducret! Een heus lappendeken discursief uitgewerkt en zorgvuldig ingekapseld met voorbedachten rade waardoor dit buiten elke format valt.
Myrddin – Monstruos Y Duendes Volume II:
Longhin
Zephyrus
Myrddin blijft zichzelf trouw. Ook nu duikt hij weer in de wereld van flamenco met zijn persoonlijke dialectiek zonder inherente stigma’s of nostalgische hunkering. Dit betekent rechtstreekse connecties met de Spaanse roots van het genre gekoppeld aan een stevige binding met zijn eigen De Cauter achtergrond.
Het ritme blijft bepalend maar wordt verwerkt op een narratieve wijze. Lichtheid en dynamiek wisselen elkaar virtuoos af. Met als hoogtepunt de tien minutenlange afsluiter ‘Cassavus’ (eerder reeds terug te vinden op zijn ‘Lucía Nieve’).
Opgenomen in Cordoba, authentieker kan het niet.
Dino Saluzzi – Albores
ECM
‘Albores’ is een intieme terugblik op zes decennia musiceren door de Argentijnse bandoneonmeester. Persoonlijke herinneringen en de lokroep van de natuur staan daarbij centraal. Met tevens een eerbetoon aan o.m. componist Giya Kancheli en schrijver Jorge Luis Borges.
Een meditatief en haast mystiek bilan maar met klasse dankzij een speelstijl waarbij Saluzzi voortdurend filtert en enkel de essentie behoudt. Wie op vijfentachtigjarige leeftijd zijn nieuwe solo-cd de titel ‘dageraad’ meegeeft, getuigt van gezond optimisme en dat is hoognodig in deze onzekere periode.
Actueel en tijdloos.
Sigrid Vandenbogaerde – Fluid Suites For Cello
Kalki
Vijf jaar geleden verscheen ‘Gift’ (Home Records) van celliste Sigrid Vandenbogaerde. Polyvalent jazzmuzikant en componist Manuel Hermia schreef toen een eerste maal specifiek voor haar een stuk. Hun verhaal ging verder mede dankzij Jean-Paul Dessy (Musiques Nouvelles) die hen aanmoedigde en zijn Arsonic infrastructuur ter beschikking stelde.
Ondertussen is de samenwerking tussen Vandenbogaerde en Hermia uitgegroeid tot een drieluik, terug te vinden op deze solo-cd.
“Fluid” uit de titel verwijst naar de organische symbiose van hedendaags klassiek en rajazz, Hermia zijn hoogst persoonlijke aanpak om afbakeningen tussen Indische ragas en jazzpatronen op geraffineerde wijze te laten vervagen en zo een nieuw scala van registers te ontwerpen.
Een cd in het verlengde van Hermia zijn ‘Le Murmure De L’Orient’.
Aansluitende luistertip: ‘Lontano’, de nieuwe release van Anja Lechner en François Couturier.
www.manuel-hermia.com
www.sigridvandenbogaerde.be
We Stood Like Kings – Classical Re:Works
Kapitän Platte/Kutter
Nadat deze Brusselse groep internationaal scoorde met zelf gecomponeerde soundtracks voor bestaande films gebaseerd op donkere thema’s (‘Koyaanisqatsi’, ‘Berlin: Symphony Of A Great City’, ‘A Sixth Parth Of The World’), wordt de focus nu gericht op werken van klassieke componisten (Karol Szymanowski, Antonio Vivaldi, Ludwig van Beethoven, Claude Debussy, Maurice Ravel, Leoš Janáček, Johann Sebastian Bach).
Geen overbekende publiekskrakers op het repertoire maar raak gekozen stukken die perfect getransponeerd kunnen worden naar de eigen constellatie van het kwartet. Epische grandeur ingekleurd met spanningsaccenten, golvende uitbarstingen en achterliggende romantiek.
Geen vrijblijvende Gebrauchsmusik maar symfonisch getinte postjazzrock met links naar Ekseption (!), Vangelis en Sigur Rós.
© Georges Tonla Briquet