Jazz & beyond 2020 #1
Various
diversen
Tien tips om eens af te dwalen van het rechte jazzpad - Deel 1
Bombataz – Olympics Of Love
Cloudshaper
Het jazzpak zat reeds lang veel te strak bij Casper Van De Velde en Hendrik Lasure, bekend geworden als het duo SCHNTZL. Samen met gitarist en zanger Vitja Pauwels (Warm Bad, Naima Joris Quintet) en bassist Ruben De Maesschalck (WHexp) trekken ze onder de naam Bombataz openlijk de kaart van synthpop.
Het hele erfgoed van de eighties zit erin met voorop Tears For Fears, Modern Talking en Orchestral Manoeuvres In The Dark. Stromae kennen ze ook en eventjes lijkt het of ze een eerbetoon brengen aan de eerder dit jaar overleden Franse popdandy Christophe.
Voor de mastering konden ze rekenen op Jerboa (Lefto, Alex Callier). De voorbode van de (zoveelste) terugkeer van synthesizers, drumcomputers, sequencers en vocoders? De lat van de Pet Shop Boys of Flying Lotus ligt nog te hoog voor Bombataz maar het klinkt allemaal leuk en speels met af en toe een wijze levensles.
En de afsluiter belooft veel goeds. Luisteren met koptelefoon levert extra details op.
Clevja Collective & Brussels Vocal Project
PolyMorphosis
Soond
“Dedicated to the music of Duke Ellington, Jungle period” vermeldt de hoes terwijl er eveneens nog de ondertitel “Urban Jazz Trip” is. Omschrijvingen die kloppen maar tevens heel breed te interpreteren zijn. Met een barokke en waanzinnige verhaspeling van funk, gospel, working songs, Noord-Afrikaanse invloeden, blueslicks, Motown-soul, acid jazz en psychedelica herinterpreteren klankkunstenaars Clevja Collective en het Brussels Vocal Project composities van “The Duke” maar voegen er tevens nog connecties aan toe met Miles Davis, Bach, Dizzy Gillespie, John Coltrane, Richard Rogers, George Gershwin en Walter Gross.
Een encyclopedische opeenstapeling van referenties, harmonieën en ritmische structuren gebundeld in verhalende strata barstensvol verrassende spanningsvelden. Absolute topper van deze puzzel is ‘Sentimental Sonata In A Cool Mood’ waarin de referenties naadloos samenvloeien. Respect voor Claude Evence Janssens die alles bij elkaar schreef en arrangeerde en daarnaast ook nog een aantal windinstrumenten bespeelt.
Een extreem andere belichaming van standards.
Donder & Apeland – Het Verdriet
W.E.R.F.
‘Het Verdriet’ kort door de bocht omschreven: het W.E.R.F.-label op de ECM-toer met eenzelfde ingetogen en sterk visuele sfeerschepping, donkere tinten gedrapeerd met heldere contouren, een crescendo uitvergroten van ontluikende concepten en spaarzaam beladen coderingen. De soundtrackkwaliteiten zijn legio.
Met in de hoofdrollen Casper Van De Velde (drums), Harrison Steingueldoir (piano), Stan Callewaert (bas) en Sigbjorn Apeland (harmonium). Vooral deze laatste met zijn kennis van Noorse volksmuziek en slepende speelstijl bepaalt de ijle en zweverige toonzetting.
Captaties van veldopnamen, elementen ontleend aan oude Vlaamse muziek en zelfs een stuk van de Italiaanse renaissance-componist Carlo Gesualdo Da Venosa verhogen de originaliteit. Tristesse en droomwereld vormen de twee ankerpunten waarrond alles draait.
Human Cell Signals – Signaling Pathways
Eclipse Music
Het monitoren van celstructuren dient niet alleen om vaccins te introduceren maar kan inspireren tot het creëren van fantasmorganische patronen zoals dit duo bewijst. Hun uitzonderlijke combinatie van kantele (Noora Laiho) en cello (Harri Topi) levert voor deze gelegenheid net iets meer dan een half uur bezwerende geluidsdecors op die het midden houden tussen het werk van Philip Glass en dat van Eleni Karaindrou gekoppeld aan de sound van het Franse label Prikosnovénie.
Met een snuifje progrock en een knipoog naar ‘Tubular Bells’.
https://eclipsemusicrecordlabel.bandcamp.com/album/signaling-pathways
Kosmo Sound – Antenna
Zephyrus
Dub rechtsreeks uit Gent en het klinkt nog fantastisch goed ook. Een product van gitaristen Edmund Lauret en Cyriel Vandenabeele, bassist Mattias Geernaert, drummer Marius Couvreur, toetsenist Bos Debusscher en saxofonist Ambroos De Schepper. Stuk voor stuk muzikanten die zowat overal opduiken (Nordmann, The Milk Factory, RVB Quartet,…).
Ga gerust op zoek naar links met The Clash, Compro Oro, Ethio-jazz, Chris Isaak en natuurlijk Sly and Robbie en Lee “Scratch” Perry, om er maar enkele te citeren. En dan vergeten we nog ‘Hasta El Cielo’ van Khruangbin. De ene fata morgana volgt zo op de andere.
Met achter de knoppen Koen Gisen die zich nu tevens opwerpt als de Vlaamse King Tubby. Dubjazzexotica à gogo, zoals het hoort eveneens op vinyl verkrijgbaar.
www.kosmosound.be
www.zephyrusrecords.be
© Georges Tonla Briquet