Tassin & Steenaerts – Duality

Tassin & Steenaerts – Duality

T

Ramble Records

Na zijn soloplaten, trio-cd’s en uitstapjes richting rock met run SOFA, komt gitarist Julien Tassin aanzetten met een duo-album in gezelschap van nieuwe spitsbroeder Patrick Steenaerts.

Was Tassin op zoek naar andere mogelijkheden of ging het gewoonweg om een gelukkige samenloop van omstandigheden, deze opname met Patrick Steenaerts (Yevgueni, Kameel, Neeka)? “Na een eerste ontmoeting klikte het zo goed dat een vervolg ons logisch leek. Er kwamen nog enkele optredens en deze cd is hier het rapport van,” dixit Tassin.

Mediteren

Op de kunstzinnige hoesfoto lijkt het of de twee zitten te mediteren over hun volgende stap. “Dit beeld is een keuze van fotograaf Perry Schrijvers en vat onze werkwijze samen. We praten niet veel maar laten alles op ons afkomen. Door voldoende ruimte te laten voor improvisatie lukt dat makkelijk” gaat Tassin verder.

Om de titels te ontdekken vergt het aanvankelijk de nodige aandacht en focus. Nog een bewuste keuze is de aanvullende semi-cryptische hoestekst over tijdsbesef en aanvullende diepzinnige thema’s, eveneens van de fotograaf.

Rollenspel

Met twee gitaristen aan boord is het makkelijk te vervallen in het rollenspel van solist en begeleider. Niet bij deze heren, aldus Steenaerts. “We vullen elkaar aan zonder onderscheid te maken. De interactie gebeurt tussen gelijkgestemden. Het gebeurt natuurlijk al eens dat een van ons meer op de voorgrond komt maar dat is niet de regel, eerder de uitzondering.”


De melodie primeert

Uiteindelijk staan er tien nummers op ‘Duality’: vijf van Tassin, twee van Steenaerts, een bewerking van ‘Caroline, No’ (uit ‘Pet Sounds’ van The Beach Boys) plus nog een kleine verrassing. Met ‘Caroline’ is er aansluiting bij Tassin zijn voorliefde voor popmelodieën in klare lijn-stijl, alhoewel hier de americana-stempel overheerst zij het met lichte surf-accenten.

Haast onnodig toe te voegen dat voor het overige akoestische melodielijnen de rode draad vormen doorheen ‘Duality’. Daar voegt het duo wel minuscule details aan toe als versiering. ‘Compassion’ klinkt bijvoorbeeld als een arrangement voor een folk klassieker. De invloed van The Beatles is dan weer niet weg te cijferen uit ‘Für Gerlinde’ (dat tevens op ‘Barkas’ van Kameel staat). Ook de titeltrack past perfect in een rockrepertoire.

Ontwrichting en heiligschennis

‘Classico’ leunt onmiskenbaar aan bij ‘Tubular Bells’ van Mike Oldfield terwijl in ‘Distorted’ stijlbreuken en avant-gardistische trekjes ingelast worden. Die komen terug in ‘Chasm’ en het ontwrichtende ‘Les Pluies Noires’ dat Tassin schreef naar aanleiding van het hevige stormweer en de overstromingen van twee jaar terug.


Zoals hierboven vermeld, zit er ook nog een kleine verrassing tussen, namelijk ‘Gymnopédie No. 1’ van Erik Satie inclusief een clip opgenomen bij een knetterend haardvuur. Voor sommigen waarschijnlijk heiligschennis, voor deze twee een aanleiding om de onderliggende melodielijn te accentueren en verder uit te werken. Eindigen doen ze als twee filosofen die tevreden terugluisteren naar hun werk (‘Azur’).

Label en optredens

‘Duality’ verscheen bij het label en platform Ramble Records dat de focus legt op het uitbrengen en verdelen van speciale edities in beperkte oplage van wat ze zelf omschrijven als niche muziek. In de catalogus prijkt werk van onder meer Acid Mothers Temple, Albert Ayler en Alice Coltrane. Tassin kwam daar terecht toen hij op zoek was naar een label voor zijn soloplaat ‘Primitiv’.

Extra optredens waren er ondertussen al, waaronder een Time Out-sessie voor Radio 1 en een heel geslaagde passage in het Brusselse Charlier-museum (13.12.2022). Duidelijk was telkens hoe Tassin en Steenaerts elkaar naadloos aanvulden en zelfs af en toe eens verrasten. Inmiddels smeden ze al plannen voor verdere avonturen. “Misschien dat we op onze volgende plaat helemaal geen gitaar spelen,” voegt Steenaerts daaraan toe met een lachje.

Tekst © Georges Tonla Briquet  -  foto © Perry Schrijvers


https://www.julien-tassin.com/


In case you LIKE us, please click here:



Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications





Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Pedro Soler
(08/06/1938 – 03/08/2024)
foto © Jacky Lepage


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
France Paquay
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Chris Joris
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Peter Van De Vijvere
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst