Myrddin - Monstruos Y Duendes Vol. 1: Myfyrio
M
Zephyrus Records
Myrddin gaat helemaal solo voor het project ‘Monstruos Y Duendes’: vier releases rond zijn grote liefde: flamenco.
Al sinds zijn veertiende heeft hij zich stelselmatig in het genre vervolmaakt. Eerst via zijn vader Koen De Cauter en later in Spanje met masterclasses bij o.a. Manolo Sanlucar, Gerardo Nuñez, Rafaël Riqueni, Enrique De Melchor…
In 2000 verscheen zijn eerste cd 'Imre' (MAP Records), gevolgd door 'Novar' in 2006 (Munich Records), waarmee hij zich bevestigde in de flamencoscene.
Op dat elan ging hij voort met zijn unieke stijl en brede benadering in het album ‘Lucía Nieve’ (Zephyrus Records 2009). Hierbij betrok hij fluitist Winne Clement (bespeelt fujara), vele muzikanten uit de wereld- en jazzscene en nog in het bijzonder Gabriel Rios. Op zijn vierde album ‘Rosa de Papel’ (Zephyrus 2015) wist hij nog meer invloeden van jazz (met Jef Neve), flamenco (met Niño De Pura) en chanson (met Koen De Cauter) tot een schitterend geheel te brouwen.
Myrddins eigenzinnige flamenco- en improvisatietalent komt nu helemaal solo tot volle ontplooiing in ‘Monstruos Y Duendes’, opgenomen in Spanje. Hij droomde al langer om solo zijn droom waar te maken.
Hij opent passioneel met het lyrische ‘Omerine’ waar je de oren moet spitsen om de vogels bij de intro en op de achtergrond niet te missen! Myrdinn is zich erg bewust van de natuur wat ook blijkt met de tekening van de boom op de hoes.
Zijn muziek mag ritmisch geënt staan op flamenco, hij verrijkt zijn gitaarspel met meer invloeden, meer akkoorden en stemmingen. Zo klinkt ‘Peteneras’ ragfijn, ‘Sarah’ melodisch heel open en melancholisch. ‘Anouar’ is klassiek intimistisch en ‘Ama’ stroomt als een zee in de branding (ooit live in Vrije Geluiden zie YouTube fragment).
Het album sluit af met Myrddins klassieker ‘Vigdis’ (dochter van Koen De Cauter) in een wervelende versie.
Hoog tijd voor wie Myrddin nog niet ontdekt heeft om hem in ‘Monstruos Y Duendes’ als een integer, origineel en vernieuwend flamencogitaar fenomeen te ontdekken.
© Bernard Lefèvre