Jean-Jacques Birgé – Pique-Nique Au Labo
J
GRRR
Een dubbel-cd met in totaal twee uur improvisatietaferelen. Initiatiefnemer en centrale figuur op elk nummer is de Franse polyvalente musicus Jean-Jacques Birgé.
Jean-Jacques Birgé (°1952) vormt een wereld op zichzelf. De man componeert voor zowat alle mogelijke kunststrekkingen en bespeelt een halve muziekwinkel. Daarnaast regisseert hij films, ontwerpt de meest uiteenlopende soundscapes en heeft zijn eigen platenlabel GRRR. En dit is nog maar een kleine greep uit zijn actieterrein. Een van zijn recente projecten is deze ‘Pique-Nique Au Labo’.
Voor wie niet zo vertrouwd is met het begrip improvisatie of wie de Franse scene op dat gebied minder goed kent, is dit een ideale instaprelease. De stukken variëren in lengte van anderhalve minuut tot net geen negen minuten. Snapshots als het ware daar waar een live improvisatieconcert meestal een lange flow van aaneengeschakelde ideeën is. Maar net door de beperking in tijd is de drempel heel laag voor een nadere kennismaking. De opnamen hadden hoofdzakelijk plaats in zijn Studio GRRR tussen 2010 en 2019.
In totaal achtentwintig muzikanten waaronder bekende namen als Vincent Ségal, Antonin-Tri Hoang, Eve Risser, Julien Desprez, Sylvain Rifflet, Alexandra Grimal en de Belgische drummer Samuel Ber (Mâäk). Een collectie van tweeëntwintig schetsen die moeilijk te vatten zijn in omschrijvingen. “It’s about playing to meet and not the other way around as usual” verklaart Birgé. Van elektro-poëzie tot huiveringwekkende en bloedstollende momenten, van Afrikaanse trance tot synthesizererupties en van scratching tot een scheefgetrokken exoticamodel. Tussendoor hoor je nog gewemel en gefluister al dan niet ingekapseld in ritmische stuwingen en wordt ontnuchterende afstandelijkheid lijnrecht geplaatst tegenover ambivalente dramatiek. Zowat alle mogelijke impressies passeren de revue in deze constellatie waar polarisatie een onbekende term is. Beluisteren “at random” levert telkens nieuwe ontdekkingen op. Inclusief boekje met alle achtergrondinfo.
Luistertips: www.drame.org, https://jjbirge.bandcamp.com
Tags: surrealisme, ‘Eraserhead’ (David Lynch), de fantasiewereld van Tim Burton, de soundtracks van John Carpenter, Anna Homler, Laurie Anderson.
© Georges Tonla Briquet