Jazz Not Jazz
EXCLUSIEVE BELGISCHE CONCERTEN, CREATIES, PREMIÈRES EN JONG TALENT
Het kruim van de jazzscene verzamelt aan zee. Drie dagen lang blazen trompetten je omver, waait er een frisse zeewind door je haren en kom je oren te kort. Kunstencentrum KAAP kaapt De Grote Post voor exclusieve Belgische concerten, parels van premières en te ontdekken jong talent.
Na twee succesvolle edities heeft het Oostendse muziekfestival zijn plaats veroverd in het Belgische landschap. CC De Grote Post is opnieuw de vaste stek voor het festival, dat dit jaar één dag langer duur, en dus al start op vrijdag. De focus tijdens deze driedaagse ligt op exclusieve Belgische concerten, albumpremières en veel aanstormend talent. Ook dit keer sluit STORM! opnieuw een pact met het Mechelse festival BRAND!, wat onder meer resulteert in een nieuwe creatie van Ragini Trio met twee internationale toppers.
Het festival STORM! is een organisatie van KAAP. Dit kunstencentrum zag het licht op 1 januari 2017 en is een samensmelting van kunstencentrum Vrijstaat O. (Oostende) en kunstencentrum De Werf (Brugge). Vrijstaat O. organiseerde de vorige twee edities van het festival. Alle informatie over KAAP vind je hier.
DAG 1 - vrijdag 10 november
Tijdens de eerste festivaldag in De Grote Post ligt de klemtoon op de jonge, aanstormende generatie. De jonge veulens van SCHNTZL mogen als winnaar van de vorige editie van de STORM-contest de spits afbijten op het grote podium. Saxofonist Shabaka Hutchings brengt met The Ancestors muziek die tot de verbeelding spreekt. En met de Amerikaanse trompettist Christian Scott sluit een van de toonaangevende visionairs uit de huidige lichting af.
SCHNTZL - 19:00 - 20:00 - Grote Post
Winnaar van de vorige editie van onze STORM!contest
© Thomas Geuens
De jonge veulens van SCHNTZL belichamen als geen ander de ziel van het STORM!Festival 2017. Als winnaar van de vorige editie van onze STORM!-contest, een wedstrijd voor jong talent, legden ze de afgelopen twee jaar een uitzonderlijk parcours af. Hun debuut op ons eigen W.E.R.F.-label is nu al een klassieker en is voer voor fans van Nils Frahm, Radiohead en Keith Jarrett. Voor de productie van dit album tekende Koen Gisen, die geroemd wordt voor zijn werk met Dans Dans, Flying Horseman, An Pierlé,...
Pianist Hendrik Lasure en drummer Casper Van De Velde kleuren vrolijk buiten de lijntjes van de traditionele jazz. In hun eigen composities gaan vrije improvisatie en gecomponeerde stukken hand in hand. Ze experimenteren lustig met minimalisme, elektronica en klassiek in een zoektocht naar het behouden van fragiliteit. We belonen ze wat graag met een openingsstek op het groot podium van deze editie van STORM!Festival 2017
piano Hendrik Lasure, drums Casper Van De Velde
Shabaka and The Ancestors - 20:30 - 21:45 - Grote Post
© Renaud Alouche
Saxofonist Shabaka Hutchings is één van de nieuwe heilanden aan het jazzfirmament en wordt wel eens gemakzuchtig de Britse Kamasi Washington genoemd. Deze muzikale veelvraat groeide op in Barbados, wat meteen de tranceachtige grooves in zijn aparte stijl verklaart. Al met de groep Sons of Kemet liet hij horen hoe hij de Caribische en Afrikaanse geluiden nieuw leven inblaast in jazz en improvisatie. Zijn technische competentie, uitzonderlijke persoonlijkheid, brede bagage en onverzettelijk engagement maken hem volgens Enola.be 'misschien wel één van de meest geschikte muzikanten om jazz de eenentwintigste eeuw in te leiden'.
Voor zijn eerste echte eigen project als bandleader Shabaka And The Ancestors richt hij zijn vizier op zijn geliefde Zuid-Afrika. In Johannesburg blikte hij met zeven meesterlijke plaatselijke muzikanten op amper 1 dag het baanbrekende album Wisdom Of Elders in. Hij bewijs er meteen zijn voorliefde mee voor de spirituele jazz. De muziek gaat van Caribische calypso en gospel over Zuid-Afrikaanse Nguni tot zelfs het Afro-futurisme van Sun Ra. Wie dit collectief al live aan het werk zag, weet dat de concerten opzwepend zijn van begin tot eind. Of zoals Focus Knack schreef: 'Hoger, steeds hoger, met withete finales als gevolg.'
saxofoon Shabaka Hutchings, trompet Mandla Mlangeni, altsaxofoon Mthunzi Mvubu, stem Siyabonga Mthembu, rhodes & piano Nduduzo Makhathini, bas Ariel Zomonsky, percussie Gontse Makhene, drums Tumi Mogorosi
Christian Scott aTunde Adjuah - 22:15 - 23:30 - Grote Post
© Kiel Scott
De in New Orleans geboren trompettist Christian Scott wordt door het spraakmakende JazzTimes omschreven als 'Jazz's young style God'. Op virtuoze wijze flirt hij met de grenzen van jazz, hiphop, soul en jazzrock of zoals hij het zelf omschrijft 'stretch music'. Hij rekt de traditionele jazz als het ware uit door ruimte te creëren voor zowel andere muzikale stijlen als andere talen en culturen.
Live is Scott telkens weer een sensatie. Hij fluistert en schreeuwt door zijn trompet heen, laat je dansen en nadenken tegelijk en brengt je naar een muzikale climax. Een gave die ook muzikanten als McCoy Tyner, Prince, Thom Yorke of Solange Knowles niet ontging en resulteerde in diverse samenwerkingen.
Verder is hij ook een politiek geëngageerd muzikant. Zijn huidige project The Centennial Trilogy is een reeks van drie albums rond maatschappelijke thema's, vooral in relatie tot de Afro-Amerikaanse cultuur. In maart 2017 bracht hij de eerste plaat uit deze trilogie uit (Ruler Rebel) en in juni 2017 volgde al het tweede luik Diaspora.
trompet, reverse flugel, sirenette Christian Scott aTunde Adjuah, piano, Rhodes Shea Pierre, bas Luques Curtis, bass Kris Funn drums Corey Fonville, sax Logan Richardson
De pers was alvast lovend over het concert op Gent Jazz deze zomer:
"Als de band op stoom geraakte, dan dacht je: wat een band, wat een drive, wat een trompettist". (De Standaard)
"Scott bewees zijn terecht hoog gequoteerde marktwaarde als een van de toonaangevende visionairs uit de huidige lichting". (Focus Knack)
"Hiphop, free jazz, psychedelic rock hier en daar, de band zigzagt er complexloos doorheen". (Enola.be)
DAG 2 - zaterdag 11 november
Op zaterdag serveert STORM! een muzikale roadtrip doorheen vijf verschillende continenten. Trompettist Verneri Pohjola herinterpreteert voor het eerst de muziek van zijn overleden vader Pekka, een grootheld in de Finse progrock-scene. Het collectief Octurn stelt zijn nieuwe album voor, een samenwerking met de Frans-Ivoriaanse fluitist Magic Malik. Jon Balke zorgt met Siwan voor een unieke ontmoeting tussen oost en west, samen met 14 andere muzikanten uit verschillende windstreken. En het legendarische Flat Earth Society zorgt samen met special guest David Bovée voor een energieke afsluiter vol Braziliaanse ritmes.
Verneri Pohjola Group plays Pekka (albumpremière) - 19:00 - 20:00 - Kleine Post
© Dave Stapleton
Trompettist Verneri Pohjola behoort tot de top van de Finse jazzscene en stapelt de lofbetuigingen op elkaar na het verschijnen van zijn vorige album Bullhorn (2015). Hij is geen barricadebestormer of muzikant die het moet hebben van bruuske stijlbreuken of hoge volumes. Nee, Pohjola is vooral een allrounder die zich laat kenmerken door elegante bedachtzaamheid, een trefzekere sound en melodisch vernuft.
Met Pekka herinterpreteert hij de muziek van zijn overleden vader Pekka Pohjola, één van de vaandeldragers van de Finse jazz- en progressieve rockscene uit de jaren 70. Pekka Pohjola maakte deel uit van de legendarische band Wigwam, werkte samen met Mike Oldfield en mocht Frank Zappa tot één van zijn grootste bewonderaars rekenen. Daarnaast werd zijn muziek ook wereldwijd gesampled, onder meer door DJ Shadow.
Verneri hield lang zijn handen van het werk van zijn vader. Pas vorig jaar voelde hij de drang om in die nalatenschap te duiken en vooral om er zijn eigen draai aan te geven. Want: naar de toekomst vanuit het verleden, ook dat is jazz. Pekka is wellicht één van de meest geanticipeerde jazzprojecten van de laatste jaren in Finland en we zijn fier dit op STORM!Festival 2017 te mogen presenteren.
trompet Verneri Pohjola, Fender Rhodes Tuomo Prättälä, gitaar Teemu Viinikainen, drums Mika Kallio, bas Phil Donkin
Octurn feat. Clemens van der Feen & Magic Malik (albumrelease W.E.R.F. Records) - 20:15 - 21:15 - Grote Post
© Kerlijn Van der Cruyssen
Octurn, het geesteskind van Bo Van der Werf is zo’n band die altijd in beweging is. Sedert zijn ontstaan koester het collectief de reflex om de hand te reiken naar artistieke verwanten of inspiratiebronnen. Het leidde ertoe dat de band kon opduiken op de meest uiteenlopende plekken – van Jazz Middelheim tot de New Yorkse Knitting Factory – en speelde met de meest diverse gasten, inclusief Toots Thielemans.
Octurn wisselde door de jaren heen geregeld van samenstelling, maar bestaat vandaag uit een vaste kern, met naast van der Werf drie andere toppers: Jozef Dumoulin, Fabian Fiorini en Dré Pallemaerts. Op STORM!Festival 2017 stelt de band zijn nieuwste album voor op ons eigen W.E.R.F.-label: Songbook Of Changes. Hiervoor laat het kwartet zich omringen met twee extra guests; fluitist Magic Malik en bassist Clemens van der Feen. De muziek is gebaseerd op nauw samenhangende en onderling afhankelijke ritmische en harmonische vormen, waarbij onmetelijke ruimtes voor klankmeditaties geopend worden, ergens tussen de kleuren van Olivier Messiaen en de chance music van John Cage. Minimalistisch en energiek tegelijk.
piano Fabian Fiorini, Fender Rhodes Jozef Dumoulin, baritonsax, EWI Bo Van der Werf, drums Dre Pallemaerts, contrabas Clemens van der Feen, fluit Magic Malik
Jon Balke Siwan (Belgische primeur, exclusief Belgisch concert) - 21:45 - 22:45 - Grote Post
In samenwerking met November Music, Den Bosch
© Roberto Masotti
De Noorse pianist en componist Jon Balke wordt vaak gemakzuchtig als jazzpianist bestempeld, maar maakt al jaren muziek die de grenzen opzoekt en daardoor niet meer te categoriseren valt. Met 'Siwan' heeft STORM!Festival 2017 een absolute Belgische primeur te pakken; een spectaculaire ontmoeting tussen oost en west, tussen klassiek en modern. Balke verzamelt voor zijn grensoverschrijdende droomproject veertien muzikanten uit verschillende windstreken en creëert een balans tussen uiteenlopende muzikale werelden. Improvisatie-elementen uit de Europese jazz raken verstrengeld met Europese barok en melancholische melodieën uit het oude Perzische rijk. De oeroude poëzie uit Al-Andalus (het Moorse Spanje) dient daarbij als spirituele leidraad. Het resultaat is een muzikaal pleidooi voor waarden als verdraagzaamheid en gemeenschapsgevoel. Of zoals Billboard schreef: 'Het is zeldzaam dat een opname zo'n emotionele diepte weet te bereiken.' Op STORM!Festival 2017 komt Jon Balke het tweede Siwan-album voorstellen, dat verschijnt op het vermaarde ECM-label.
composities, keyboard Jon Balke, zang Mouna Boutchebak, barokviool Bjarte Eike, viool Derya Turkan, tombak, zarb Pedram Khavar Zamini, percussie Helge Norbakken + Barokksolistene (Noors strijkersorkest)
FES feat. David Bovée: Boggamasta (albumrelease) - 23:00 - 00:00 - Kleine Post
© Phile Deprez
Flat Earth Society, de gekste en meest originele bigband van de Lage Landen is terug, en hoe! Boggamasta is een hereniging met David Bovée, gitarist-van-het-eerste-uur, die na een viertal jaar de band verliet om zich volledig te storen op zijn band Think of One, waarmee hij in 2004 en 2007 bekroond werd met de BBC Radio 3 World Music Award.
Samen met FES-frontman Peter Vermeersch was Bovée, die ondertussen al jaren in Brazilië woont, de centrale gast van TAZ 2013. Meteen kriebelde het bij beiden om nog 'ns samen aan de slag te gaan. Uit deze samenwerking rezen de nieuwe creatie Boggamasta, een uitbundig project met Braziliaanse en Gambiaanse invloeden. Energieke en broeierige muziek met drive, groove en veel elektro. Of: het ideale slotconcert van de tweede dag STORM!Festival 2017.
gitaar, zang David Bovée, tenorsax, zang Peter Vermeersch, altsax Benjamin Boutreur, trombone Peter Delannoye, tuba Berlinde Deman, trompet Bart Maris, tenorsax Michel Mast, trompet Thomas Mayade, trombone Marc Meeuwissen, contrabas, viool Kristof Roseeuw, percussie Amel Serra Garcia, keyboard en laptop Peter Vandenberghe, baritonsax en fluit Bruno Vansina, drums, percussie Teun Verbruggen en basgitaar Pierre Vervloesem
Flat Earth Society met de steun van de Vlaamse regering
DAG 3 - zondag 12 november
Virtuositeit is de rode draad van de slotdag van STORM! Veder is een Belgisch-Noorse alliantie van Niels Van Heertum met onder meer Joachim Badenhorst en Eivind Lønning. Het trio Steiger maakt sinds kort ook deel uit van het peloton van de jonge Belgische jazzvernieuwers. Ragini trio maakt op uitnodiging van STORM! en BRAND! een nieuwe creatie met twee absolute toppers, Bojan Z en de Indiase Sawani Mudgal. Het absolute slotakkoord is voor Ambrose Akinmusire, amper 35 maar nu al een uithangbord van het legendarische Blue Note.
Steiger (i.s.m. JazzLab Series) - 14:00 - 14:45 - Grote Post
© Maarten Geukens
De voorbije jaren stond een nieuwe generatie jazzmuzikanten op die er een statement van maakt dat jazz zich niet meer zo eenvoudig laat opdelen in hokjes. Deze artiesten bestuderen de grote kleppers, maar luisteren ook naar de muziek van vandaag. Akoestisch, elektrisch of elektronisch. Vocaal én instrumentaal. Song- én dansvloergericht. De Beren Gieren is uitgegroeid tot een lichtend voorbeeld, maar het voorbije jaar stak met Steiger een nieuwe naam de kop op.
Steiger is het levende bewijs dat een pianotrio anno 2017 niet aan relevantie hoeft in te boeten. Deze drie jonge muzikanten halen het pianotrio van z’n verhoogje en benaderen het vanuit een hedendaagse hoek, met wringende elektronica, een snuif relativeringsvermogen en het je-m’en-foutisme van een stel Jonge Turken die alles eens geprobeerd willen hebben.
Dit trio koppelt eigenzinnigheid en inventiviteit aan speelvreugde. Hun fantastisch debuutalbum And above All (El Negocito) bevestigt hun veelzijdige stijl, gaande van rockgetinte tot minimalistische repetitieve nummers. Een pianotrio dat zich volgens De Morgen al meteen in het 'peloton' bevindt van de jonge Belgische jazzvernieuwers.
piano Gilles Vandecaveye, contrabas Kobe Boon, drums Simon Raman
Veder (albumrelease) - zo 12 november 15:15 - 16:00 - Grote Post
© Hans van der Linden
Binnen de Europese jazz en improvisatie is samenwerking over de landsgrenzen heen de normaalste zaak van de wereld geworden. Affiniteit is, zeker binnen instrumentale muziek, een stuk belangrijker dan nationaliteit, en dus zie je voortdurend nieuwe bezettingen ontstaan. Euphonium-speler Niels Van Heertum is één van die muzikanten die graag over de landsgrenzen kijkt.
Op STORM!Festival 2017 presenteert hij zijn nieuwe project Veder, een Belgisch-Noorse alliantie met zijn soulmates Joachim Badenhorst, Ruben Machtelinckx en de Noorse trompettist Eivind Lønning. Samen houden deze muzikanten zich op in een universum dat inzet op atmosfeer zonder wolligheid en op avontuur dat het niet moet hebben van Grote Gebaren, maar van bedachtzame interactie met een open vizier. Veder brengt een kluwen van compositie en improvisatie, rijk aan melodie en textuur, ontbolstert door drie blaasinstrumenten en een akoestische gitaar. Het debuut van het kwartet werd in de lente opgenomen en wordt voorgesteld tijdens STORM!Festival 2017.
euphonium Niels Van Heertum, rieten Joachim Badenhorst, gitaar Ruben Machtelinckx, trompet Eivind Lønning
Ragini Trio feat. Bojan Z & Sawani Mudgal (creatie STORM! / BRAND!) - zo 12 november 16:30 - 17:30 - Grote Post
© JazzLab Series
Jazzmuzikanten hebben altijd al over de muurtjes geloerd. Vreemdgaan zit er eigenlijk van nature in. Afrika, de Balkan, het Hoge Noorden; regelmatig duiken ze op bij artiesten die het nog een beetje verder gaan zoeken dan bij de Amerikaanse jazz en de eigen volkstradities. Het Oosten is ook al lang geen onbekend gebied meer. In eigen land is vooral Nathan Daems een onverzadigbare expert van het zich eigen maken van exotische genres. Met Black Flower keert hij de ethio-jazz binnenstebuiten, met Ragini trio verkent hij, samen met bassist Marco Bardoscia en drummer Lander Gyselinck, de Indische muziek.
Dit trio bewees met zijn debuutalbum en een reeks concerten uit het juiste hout gesneden te zijn. Op vraag van STORM! en BRAND! (Mechelen) werken ze nu een nieuwe creatie uit, waarbij het aftasten van de grenzen van hedendaagse jazz en Indische raga gebeurt in het gezelschap van twee opvallende gasten. De eerste is de Frans-Servische toppianist Bojan Z (Henri Texier, Michel Portal,...), een absolute pionier in het versmelten van jazz met Balkanmuziek. Daarnaast is er ook de jonge Indische zangeres Sawani Mudgal, die als kind de traditionele muziek met de paplepel meekreeg en die in haar eigen werk vertaalt naar een hedendaagse context. Een week lang zullen deze vijf uitzonderlijke muzikanten zich terugtrekken om aan een nieuwe plaat te werken. Tijdens STORM!Festival 2017 presenteren we een eerste glimp van deze creatie en een voorproefje van het album dat in november 2018 zal worden uitgebracht op W.E.R.F. Records.
fluit, sax Nathan Daems, contrabas Marco Bardoscia, drums Lander Gyselinck, piano Bojan Z, zang Sawani Mudgal
Ambrose Akinmusire Quartet (exclusief Belgisch concert) - zo 12 november 18:00 - 19:15 - Grote Post
© Autumn De Wilde
Trompettist Ambrose Akinmusire is één van de rijzende sterren van de huidige Amerikaanse jazzscene en geldt reeds op zijn 35ste als een uithangbord van het legendarische Blue Note. Zijn debuut op dat label (When the Heart Emerges Glistening) werd door New York Times uitgeroepen tot het beste jazz-album van 2011 en ook de opvolger was 'hartverwarmend schoon' (Enola.be). Akinmusire leerde spelen van grootheden als Herbie Hancock, Wayne Shorter en Terence Blanchard. Hij werkte samen met Jason Moran, maar ook met Kendrik Lamar. Hij is een poëtische virtuoos die op originele en dynamische wijze verschillende muzikale werelden weet samen te smelten. Het resultaat is hedendaagse jazz met veel respect voor en kennis van de traditie. Dit voorjaar verscheen zijn nieuwe album op Blue Note (A Rift in Decorum: Live at the Village Vanguard), dat hij exclusief voor België komt voorstellen op STORM!Festival 2017.
trompet Ambrose Akinmusire, piano Sam Harris, bas Harish Raghavan, drums Justin Brown
Locatie
Grote Post
Hendrik Serruyslaan 18a,
8400 Oostende
Prijs
€30 vvk | €35 add dagticket €75 vvk | €85 add festivalpas
In case you LIKE us, please click here:
Hotel-Brasserie
Markt 2 - 8820 TORHOUT
Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse
Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée
Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant
Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon
Pedro Soler
(08/06/1938 – 03/08/2024)
foto © Jacky Lepage
Special thanks to our photographers:
Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte
Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper
Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein
Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre
Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden
Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner
and to our writers:
Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Chris Joris
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst