SEE, gloednieuw festival gewijd aan muziek uit Zuidoost-Europa




 

Bozar Brussel 15 - 19/12/2021




See is een gloednieuw festival gewijd aan muziek uit Zuidoost-Europa (South-East Europe = SEE).

Het idee is om muzikanten van hier en daar samen te brengen, zonder te vervallen in folklorisering. Met Jordi Savall (begeleid door Tcha Limberger op viool), en de uitzonderlijke komst van Moğollar, de peetvaders van de Anatolische rock, de ‘grootvaders’ van Altin Gün en Gaye Su Akyol! Er is genoeg om over te praten.


Het nieuwe festival van Bozar in het teken van de bloeiende culturele rijkdom van Zuidoost-Europa.

Vijf dagen lang kan je muziek en film ontdekken die allemaal in het teken staan van de moderne cultuur in Zuidoost-Europa, weg van de platgetreden paden en clichés.

De Engelse naam van het See Festival verwijst naar het acroniem ‘South-Eastern Europe en is tegelijk een uitnodiging om met andere ogen te kijken (‘to see’ als in ‘zien’) naar deze regio die vaak gereduceerd wordt tot zijn folklore en zijn geografische versnippering. Met deze naam kunnen we ook culturen omarmen die niet uit de Balkan afkomstig zijn of die de band ermee resoluut verbroken hebben, maar die wel doordrongen zijn van invloeden uit die regio.

Van het project Bal∙Kan van Jordi Savall tot Singer of Tales van de Bosnische muzikant Damir Imamović (geproducet door Joe Boyd), van de comeback van Moğollar, de Turkse cultgroep van de psychedelische rock, tot de heterocliete jazz van Echoes of Zoo: de artiesten brengen stuk voor stuk een andere versie van Zuidoost-Europa. Op een open, avontuurlijke, baanbrekende en moderne manier willen de musici elkaar ontmoeten en vruchtbare, inventieve samenwerkingen op poten zetten. En dit met open ogen voluit gericht op de toekomst: Let's See!


Programma

15 Dec.'21 - 18:00 Exile - Visar Morina

In aanwezigheid van de regisseur

Xhafer is een Duitse farmaceutisch ingenieur van middelbare leeftijd. De man van Kosovaarse origine is sinds kort het slachtoffer van discriminatie en pesterijen op het werk, die hem steeds dieper in een identiteitscrisis doen belanden. Ligt het gewoon aan hem, of zit er meer achter de vijandigheid van zijn collega’s?

Visar Morina (Pristina, Kosovo) begon zijn carrière als assistent in de theater-, film- en televisiewereld. Daarna ging hij Regie en Scenario studeren aan de Kunsthochschule für Medien in Keulen. Zijn debuutfilm BABAI (2015) ging in première op het internationale filmfestival van München in 2015, in de categorie ‘nieuwe Duitse film’. Hij kaapte er de prijzen voor beste regisseur, beste acteur en beste scenario weg, net als de ‘One Future Award’. De film was vervolgens onder meer te zien op filmfestivals in Karlsbad, Angers, Busan, Haifa, São Paulo en Thessaloniki, waar hij nog verscheidene keren in de prijzen viel. BABAI werd genomineerd voor de European Film Award 2015 in de categorie ‘ontdekkingen’.



16 Dec.'21 - Lakiko / Damir Imamović feat. Derya Turkan & Greg Cohen

19:30 - 20:30 Lakiko

Lakiko is een cello, repetitief en bezwerend. Lakiko is een stem die zingt over een zwervend bestaan, over nachtmerries, een ver verleden en een dystopische toekomst. In haar muziek verenigt Lana Kostic invloeden van de traditionele Bosnische muziek met de diversiteit van de moderne muziek, het legato van klassieke muziek met ritmes uit de popmuziek, en laat ze zien dat ze over technische verfijndheid en een enorme muzikaliteit beschikt. Lakiko nodigt je uit in haar melancholische wereld, die tegelijk lieflijk en krachtig is, dromerig en donker, een wereld waarin de wetten van de tijd niet gelden en Björk, Schubert en het aangrijpende gezang van de sevdalinka elkaar de hand reiken.



20:30 - 21:30 Damir Imamovic - Singer of Tales

De Huffington Post kroonde Damir Imamović tot ‘de koning van de sevdah’. Damir Imamović is een muzikant die de Bosnische muziektraditie als basis neemt en het aandurft die te vernieuwen. In Bozar stelt hij zijn jongste album voor, Singer of Tales, geproducet door Joe Boyd (Nick Drake, R.E.M.) en Andrea Goertler en opgenomen door Jerry Boys (Buena Vista Social Club, Ali Farka Touré).

Hij omringt zich met topmuzikanten zoals de legendarische bassist Greg Cohen (John Zorn, Tom Waits, Ornette Coleman) en Derya Türkan, de Turkse meester van de kemençe (Kudsi Ergüner, Erkan Oğur, Renaud Garcia-Fons). De lenige, fluweelzachte stem van Damir Imamović in combinatie met dit ongewone duo snaarinstrumenten resulteert in nooit eerder gehoorde, warme en diep ontroerende muziek.

Damir Imamovic zang, tambur
Derya Türkan kemençe
Greg Cohen contrabas



18 Dec.'21 - 20:00 Jordi Savall & Hespèrion XXI - Bal·Kan: Honing en Bloed

Jordi Savall bestudeert de Sefardische en Ottomaanse repertoires van de Balkan onder begeleiding van muzikanten uit deze streken, die de Ottomanen in de 15e eeuw de naam “Bal Kan” (honing & bloed) gaven. Een prachtige lofzang om de herinnering aan deze tradities levendig te houden.

Jordi Savall vedel
Hespèrion XXI orkest
Gursoy Dinçer zang
Amira Medunjanin zang
Stoimenka Outchikova-Nedialkova zang
Katerina Papadopoulou zang
Tcha Limberger viool



18 Dec.'21 - 20:00 Moğollar

De legendarische groep Moğollar viert zijn 50ste verjaardag! Moğollar (‘Mongolen’ in het Turks) is een van de grondleggers van de Turkse folkrock, ook Anatolische rock genoemd. De band combineert oosterse psychedelische rock en progrock met traditionele Turkse muziek en poëtische folkloristische teksten. Ze ontwikkelden een eigenzinnige stijl en groeiden uit tot een van de belangrijkste bands in Turkije.

De groep was heel actief in het begin van de jaren 1970. In 1971 won hij de Grote Prijs van de Académie Charles Cros – twee jaar voor Pink Floyd die eer te beurt viel. In 1976 splitste de groep, maar ze kwamen terug samen in 1993. Sindsdien is de groep in Turkije non-stop een van de allergrootste namen gebleven, met als roergangers twee leden van de originele bezetting, Cahit Berkay en Taner Öngür.

Emrah Karaca zang
Cahit Berkay zang
Serhat Ersöz keyboards
Taner Öngür bas
Kemal Küçükbakkal drums



18 + 19 Dec.'21 Psychedelic Night feat. Compro Oro, Balkan Taksim & Monsieur Doumani


00:30 - 01:30 Balkan Taksim

Balkan Taksim is de Roemeense band van multi-instrumentalist Sașa-Liviu Stoianovici en Alin Zăbrăuțeanu die elektronische muziek maakt. Samen betoveren ze mensen wereldwijd met elektronische, psychedelische muziek die geïnspireerd is op traditionele Balkanmuziek, vooral uit Roemenië. Hun aparte muziek verenigt traditionele Balkaninstrumenten, tijdloze zanglijnen, moderne muziektechnologie en een futuristische visie. Hun singles Zalina, Anadolka en Lunca waren een groot succes en nu hebben ze hun eerste album uit, Disko Telegraf, een wervelwind vol emoties uit de verschillende culturen die van de Balkan zo’n prachtige culturele parel maken. Kom naar dit bijzondere concert en laat je verleiden door de veelzijdigheid en rijkdom van die culturen.

Sașa-Liviu Stoianovici zang, Roemeense cobza, electric saz, synthetizer
Alin Zăbrăuțeanu sampling, synthetizer, bewerkingen


22:00 - 23:00 Monsieur Doumani

De naam zou je op het verkeerde been kunnen zetten, maar Monsieur Doumani is een trio. De drie leden komen uit Nicosia en zijn elk op hun manier beïnvloed door de traditionele muziek van hun geboorteland Cyprus, maar die steken ze in een nieuw jasje, zowel qua geluid als qua sfeer. The Guardian is fan, de muziek van Monsieur Doumani heeft ingrediënten van authentieke Griekse muziek, pop en Turkse psychedelische rock uit de jaren 1970, maar kruidt die altijd op zijn heel eigen manier. Het trio bestaat intussen 10 jaar, reist de wereld rond en speelt in zalen en op festivals (Womad, Sziget, Paradiso, Mupa…). Nu komt het zijn nieuwe album voorstellen, Pissoúrin, met muziek die nog meer schuurt en nog psychedelischer is, en uitgebracht bij het label Glitterbeat. Stevige kost!

Demetris Yiasemidis trombone, fluit, zang
Andys Skordis gitaar, zang, electronica
Antonis Antoniou tzouras (bouzouki), zang, stompbox


23:00 - 00:30 Compro Oro feat. Murat Ertel & Esma Ertel (Baba Zula)

Compro Oro, het Belgische collectief dat psychedelische jazz speelt, stapt op het podium met twee boegbeelden van de alternatieve muziekscene in Istanbul. Murat Ertal krijgt deze keer het gezelschap van zijn vrouw, zangeres Esma Ertal. Ertal is al jarenlang lid van Baba Zula, de iconische band die met succes traditionele Turkse muziek combineert met dub, elektronische muziek en psychedelische rock.

Op het See Festival stellen Compro Oro en hun beroemde gasten hun jongste album voor, Simurg (Sdban Ultra, 2020). Dat nieuwe conceptalbum staat vol betoverende muziek en neemt je mee op een existentiële reis, een zuiverende ervaring die tot een wedergeboorte leidt. In de legende trekken tienduizenden vogels doorheen tal van valleien (van de onschuld, de liefde, het ego enz.). Veel vogels verdwalen en slechts 30 bereiken de eindbestemming: het nest van de Simurg op de berg Kaf, waar ze tot een almachtige en alwetende feniks transformeren.

Murat Ertel electric saz, zang
Esma Ertel zang
Wim Segers vibrafoon, keyboard
Bart Vervaeck gitaar, pedal steel guitar
Matthias Debusschere bas
Frederik Van den Berghe drums
Falk Schrauwen percussie



19 Dec.'21 - 16:00 Willow - Milcho Manchevski

Eén middeleeuwse en twee hedendaagse vrouwen koesteren allen een onvervulde kinderwens. Ze zijn er niet op uit de wereld of samenleving drastisch te veranderen, al maken de vragen die ze stellen bij traditie, trouw, adoptie en controle over hun eigen lichaam van hen onverwachte heldinnen.

Milcho Manchevski kreeg een eredoctoraat van de VGIK, de Russische staatsuniversiteit voor film in Moskou. Hij is lid van de Directors Guild of America, de European Film Academy en de PEN Club. Manchevski publiceerde daarnaast fotoboeken, essays en fictieverhalen, en gaf onder meer al les en lezingen aan de universiteit van New York, de Feirstein-filmschool, de Escuela International de Cine y TV, de Filmstudio Babelsberg, de London Film School, de VGIK en de universiteit van Chicago.



19 Dec.'21 - 19:00 Istanbul Love Songs - Yurdal Tokcan, Derya Türkan, Hakan Güngör, Hakki Gürsoy Dinçer & Burak Savaş

Istanbul is sinds jaar en dag een vruchtbaar centrum voor nieuwe muziek. De vele culturen die er samenleven hebben een heel rijk erfgoed voortgebracht dat onlosmakelijk met de stad is verbonden. Een belangrijk onderdeel van dat erfgoed is de liedvorm, en vooral liefdesliederen die met hun universele thematiek de cultuurverschillen overstijgen. Dit concert laat je kennismaken met liederen van Griekse, Turkse en Joodse componisten.

Ze worden vertolkt door enkele van de beste muzikanten van Istanbul: Yurdal Tokcan (ud), Derya Türkan (kemençe) en Hakan Güngör (qanûn) begeleiden Hakki Gürsoy Dinçer (zang) op een ontspannende reis naar de oevers van de Bosporus.

Yurdal Tokcan ud
Derya Türkan kemençe
Hakan Güngör qanun
Gursoy Dinçer zang
Burak Savaş stem


In case you LIKE us, please click here:



Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications





Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Pedro Soler
(08/06/1938 – 03/08/2024)
foto © Jacky Lepage


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
France Paquay
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Chris Joris
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Peter Van De Vijvere
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst