Jazz in ’t Park 2018



De tips van een kenner


Voor het eerst werkte Jazz in ’t Park samen met een gastprogrammator. Voormalig journalist Karel Van Keymeulen is notoir liefhebber van jazzmuziek en een grote fan van het festival. Als programmator zette hij vier bands op de festivalaffiche: Gratitude Trio, AKA Moon, Celano/Badenhorst/Baggiani en Aleatoric. Voor die laatste vloog saxofonist Robin Verheyen speciaal over uit New York om met zijn trio het enige Belgische concert te brengen.
Bart Maris in De Krook

Ook dit jaar werkt Jazz in ’t Park samen met stadsbibliotheek De Krook. LOOPS, de klankinstallatie van muzikale duizendpoot en vaste festivalwaarde Bart Maris, krijgt tijdelijk onderdak in de Krook. Samen met een batterij bandopnemers tovert hij de ruimte om in één groot geluidslandschap van analoge beeldloops, gemaakt voor oude 8mm-projectoren. Af en toe duikt hij ook zelf op met zijn trompet voor een live performance, al dan niet met muzikanten die ook op Jazz in ’t Park concerteren.

 
Feestelijke jubileumeditie

De 25ste verjaardag van Jazz in ’t Park wordt op gepaste wijze gevierd, niet enkel met een topaffiche maar ook met een compleet nieuwe look. Een moderne, ruime en duurzame stretchtent vervangt de typerende festivaltent en ook het sfeerlicht in de tent ondergaat een duurzame make-over. Kortom: meer beschutting, meer podiumzichtbaarheid en een betere geluidskwaliteit!
 
Met de steun van North Sea Port en Piano's Maene



© Stad Gent


Donderdag 6/09/18

12u30: Donder

Genoemd naar hun favoriete weerfenomeen won het Belgische-Deense pianotrio Donder in 2017 de STORM!Contest. Het is de wedstrijd waarbij JazzLab Series, Muziekmozaiek en KAAP op zoek gaan naar het jazztalent van de toekomst. Hun ingetogen debuutalbum Still uit 2016 bewees al dat dit trio een grandioos talent herbergt en recent kwam hun 2e album uit, een samenwerking met de jonge Deense muzikant Lars Greve. Binnenkort start Donder met de opname van de nieuwe plaat voor W.E.R.F. en op Jazz in ‘t Park zal dit nieuw materiaal voor de eerste keer live te beluisteren zijn. Het eerste concert van het festival geldt ook meteen als de start van het nieuwe JazzLab Series seizoen.


© Pull & Over Photography

Bezetting:

Harrison Steingueldoir (piano)
Casper Van De Velde (drums)
Stan Callewaert (contrabas)


18u00: Karel Van Keymeulen (KVK) programmeert Gratitude Trio

Elektronische effecten, zang, de klank van de Ewi  (Electric wind instrument)… het powertrio van saxofonist Jeroen Van Herzeele stoeit er meesterlijk mee op hun jongste album. Het soundpalet is gewijzigd, de muziek is meer spacy en speels.  Al blijft die bezwerende saxofoon Van Jeroen Van Herzeele, voortgestuwd door een bevlogen ritmesectie de krachtbron. Het trio bestaat sinds 2010, met drummer Louis Favre en elektrisch bassist Alfred Vilayleck, en viel op door een gespierde sound, een mix van Afrikaanse ritmes, sexy grooves, tranceachtige passages, gevoelige ballads, uitbundige free jazz en een lading verrassingen. Jeroen Van Herzeele had altijd al oor voor de nieuwe urban sounds, van hiphop tot rap, remember zijn Greetings from Mercury.  Centraal staat altijd zijn bezielde speelstijl. Zijn toon en frasering hebben een dwingend karakter.  


© Ward Dhoore

Bezetting:

Jeroen Van Herzeele (sax, EWI, effects)
Louis Favre (drums and vocals)
Alfred Vilayleck (electric bass)


20u00: Karel Van Keymeulen (KVK) programmeert AKA Moon

Dit trio beluistert zich als een open huis. Genereus zet het al 25 jaar lang de deuren open en laat allerlei invloeden binnen. Of ze trekken de wereld in, naar de Aka-Pygmeeën of voor samenwerkingen met muzikanten uit India, Senegal, Cuba, de Arabische wereld en de Balkan, een kamerorkest, operahuizen en DJ Grazzhoppa’s DJ Bigband. Daar putten ze zuurstof uit. Jazz, rock, wereldmuziek vloeien over in elkaar tot het woord cross-over zinloos wordt. Uiteindelijk vallen ze altijd weer terug op het trio, dat vorig jaar zijn 25ste verjaardag vierde met een nieuwe cd Now en een koffer met 20 cd’s, de Constellations Box (20 cd’s 1992-2015). Het ultieme reisverslag. Meeslepende en rondtollende melodieën haken zich vast in de polyritmiek van de drums en de stuwende en tegelijk subtiele bas. Aka Moon is uniek.


© GR-DR

Bezetting:

Fabrizio Cassol (sax)
Michel Hatzigeorgiou (bas)
Stéphane Galland (drums)


22u00: MikMâäk

Het avontuurlijke jazzcollectief Mâäk blaast dit jaar 20 kaarsjes uit en om dit te vieren speelt bigband MikMâäk op 25 jaar Jazz in ’t Park. Het 16-koppige, atypische gezelschap ontstond in 2014 toen trompettist Laurent Blondiau  een groep muzikanten uit de Europese improvisatiescene verzamelde en elk van hen carte blanche gaf om composities te schrijven voor het ensemble. Dit resulteerde in een fascinerende sound in combinatie met energie en podiumprésence. Georganiseerde chaos wordt afgewisseld met scherpe individuele interventies die organisch overvloeien in bevrijdende composities… en dit met Mâäk’s ontwapenende humor! Begin 2019 nemen ze een tweede live album op tijdens een residentie en een optreden in W:Hall in Sint-Pieters Woluwe.

Bezetting:

Bart Maris, Jean Paul Estiévenart, Laurent Blondiau (trompet)
Michel Massot, Pascal Rousseau, Niels Van Heertum (tuba)
Adrien Lambinet (trombone)
Guillaume Orti, Jeroen Van Herzeele, Bo Van der Werf, Grégoire Tirtiaux (sax)
Pierre Bernard, Quentin Manfroy (fluit)
Yann Lecollaire (klarinet)
Fabian Fiorini (piano)
Nathan Wouters (contrabas)
Samuel Ber (drums)



Vrijdag 7/09/18

12u30: RVB Quartet

Met een combinatie van stuwende grooves, heldere melodieën en improvisaties gebaseerd op interactie, streeft RVB Quartet naar een nauwe connectie met elkaar en met het publiek. Het kwartet brengt vooral stukken, gecomponeerd door Rebekka Van Bockstal, geïnspireerd door hedendaagse jazzcomponisten.  Noem het jazzrock, modern jazz of improjazz maar laat het vooral het resultaat zijn van vier muzikanten die samen zichzelf en het publiek trachten te verrassen met momenten van spitsvondigheid in hun samenspel. Begin 2018 bracht de band haar debuutalbum Crossing Dimensions uit op Solidude Records. Op Jazz in ‘t Park speelt de band muziek uit het debuutalbum en gloednieuw materiaal.


© Trui Amerlinck

Bezetting:

Rebekka Van Bockstal (gitaar)
Marius Couvreur (drum)
Ambroos De Schepper (sax)
Kobe Boon (contrabas)


18u00: Bram Weijters’ Crazy Men

Crazy Men is een avontuurlijke duik in vaderlandse jazzrock en fusion, een ode aan het cultalbum van pianist Koen De Bruyne uit 1974 dat recent heruitgebracht werd. Koen was aanvankelijk sessiemuzikant van Will Tura, Johan Verminnen en zijn broer Kris De Bruyne maar koos ervoor om op 28-jarige leeftijd eigen werk te brengen. Met het verbazingwekkende Here Comes the Crazy Man als resultaat, experimentele jazzrock van de bovenste plank. Helaas stierf Koen veel te vroeg op 31-jarige leeftijd. Zijn muziek wordt opnieuw tot leven gebracht door Bram Weijters die gelijkgestemde muziekzielen bijeenbracht voor dit uitzonderlijk project. De line-up van Crazy Men is samengesteld uit prominente muzikanten die elk op hun manier bezig zijn met fusies en cross-over van jazz binnen succesvolle groepen zoals Dans Dans, BRZZVLL, STUFF., Internal Sun...


© Thomas Geuens

Bezetting:

Bram Weijters (toetsen)
Sam Vloemans (trompet)
Andrew Claes (tenorsax, EWI en electronica)
Vincent Brijs (baritonsax)
Dries Laheye (basgitaar)
Steven Cassiers (drums)


20u00: De Beren Gieren

Gentse jazztrots De Beren Gieren mocht niet ontbreken op het verjaardagsfeestje. Sinds hun ontstaan in 2009 hebben ze een verbluffend parcours afgelegd wat hun bewondering opleverde tot ver over de landsgrenzen heen. In september 2017  brachten  de  muzikanten  een  vierde  trio  plaat  uit,  Dug  Out  Skyscrapers op  het  Belgische  label  Sdban.  Meer  nog  dan  in  de  voorgaande  albums,  dialogeren  hierop  harmonieën  en  meeslepende  grooves  met  elkaar. Ze  onthullen  de  toekomst  van  het  verleden...  het  ‘Leitmotif’  van  dit  album.  Als  toegewijde  archeologen  uit  de  toekomst  gaan  De  Beren  Gieren  met  subtiele  elektronische  effecten  aan  de  slag  om  het  potentieel  van  hun  akoestische  instrumenten  laag  per  laag  bloot  te  leggen. Op vraag van het festival neemt stadscomponist Fulco bovendien het Gentse geluidslogo onder handen en speelt hij deze compositie in primeur op het podium, samen met de andere Beren.


© Grégoire Verbeke

Bezetting:

Fulco Ottervanger (piano)
Lieven Van Pée (contrabas)
Simon Segers (drums)


22u00: Black Flower

De toen nog onbekende band Black Flower was er 5 jaar geleden op de 20e verjaardag van Jazz in ’t Park ook al bij, voor een van haar eerste optredens. Het werd een van de grote ontdekkingen van het festival en het verwondert geenszins dat de band intussen een stevige, internationale carrière wist uit te bouwen. De band rond saxofonist/fluitist/componist Nathan Daems brengt psyche-delicieuze en toegankelijke Ethiodubjazz uit de 21ste eeuw, een internationale sound die mensen aan het bewegen brengt. Hun tweede full album Artifacts uit 2017 klinkt internationaal en tijdloos.  Oosterse invloeden, Ethiodub en jazz kruisen elkaar moeiteloos, fantasie en werkelijkheid lijken met elkaar te versmelten.


© Annie Boedt

Bezetting:

Nathan Daems (sax, fluit)
Jon Birdsong (cornet)
Simon Segers (drums)
Filip Vandebril (bas)
Wout Verhaest (keys)



Zaterdag 7/09/18

18u00: Steiger

Het jazztrio Steiger is het zoveelste bewijs dat de jonge Gentse jazzscene veel in zijn mars heeft. Sinds hun eerste ontmoetingen zijn de bandleden van Steiger op zoek naar een eigen creatieve invulling van het pianotrio met jazz, elektronica, hedendaagse muziek, vrije improvisatie en rock als inspiratiebronnen. Hun muziek doet speels en soms ruw aan, experiment wordt niet geschuwd: Steiger gaat op zoek naar een evenwicht tussen akoestische en elektrische/elektronische elementen om hun muziek vorm te geven. Vorig jaar wonnen ze Jong Jazztalent, het concours van Gent Jazz en Muziekmozaïek, met het nieuwe project #Locations waarbij verschillende ruimtes de sound en gevoel bepalen van de muziekopnames. Twee jaar na hun opgemerkte passage op Jazz in ’t Park komen de heren terug door de grote poort.


© MatiLeDee

Bezetting:

Gilles Vandecaveye (keys)
Kobe Boon (bass)
Simon Raman (drums)


20u00: TaxiWars

In 2014 zag TaxiWars het muzikale levenslicht. Tom Barman, zanger en gitarist van dEUS, wou al jaren 'iets' met jazz doen. Hij vond zijn tegenpool in saxofonist Robin Verheyen. Ze staken de koppen bij elkaar en TaxiWars was geboren. Samen klinken ze afwisselend opzwepend, bezwerend, rokerig, jazzy en rockend waarbij Tom Barman zich eerder laat inspireren door beat poetry dan de klassieke crooners. TaxiWars staat tegelijkertijd voor energie en gevoeligheid, trots en ambitie, en een punky attitude die de band onderscheidt in de jazzscène, en dit allemaal dankzij Robin Verheyen’s pittige, melodische saxofoonlijnen en Tom Barman’s beklijvende teksten. Voor het eerst te zien en te horen op Jazz in ’t Park.

Bezetting:

Tom Barman (zang/parlando)
Robin Verheyen (sax)
Nicolas Thys (bas)
Antoine Pierre (drums)


22u00: Blow 3.0

De drie gemaskerde muzikanten van Blow 3.0 begonnen op straat te spelen tijdens de Gentse Feesten van 2011 en kregen meteen veel aanhang. De catchy virtuositeit van de twee gemaskerde saxofonisten en een evenzeer onherkenbare drummer is ronduit indrukwekkend. In februari 2016 bracht het ‘sax dance trio’ haar debuutalbum uit na een succesvolle crowdfunding campagne.  Na het memorabele concert in 2016 zijn ze er dit jaar nog eens bij om het podium onveilig te maken en het publiek mee te slepen in hun opzwepende muzikale universum. Wie ze al aan het werk zag, zal het beamen: stilstaan is geen optie.


Bezetting:

x (sax)
y (sax)
z (drums)



Zondag 8/09/18

14u00: Karel Van Keymeulen (KVK) programmeert Celano/Badenhorst/Baggiani

Met zijn saxofoon en klarinet legt de Antwerpenaar Joachim Badenhorst zijn ziel bloot. In 2013 vervoegde hij een kwartet van twee Argentijnse musici, gitarist Guillermo Celano en drummer Marcos Baggiani, twee bekende namen in die fameuze Amsterdamse jazz- en improvisatiescène. Met het trio onderzoeken ze meer de grenzen tussen compositie en improvisatie. Hun muziek is poëtisch, zoekend, krachtig, met verleidelijke melodieën, rockenergie en free jazzvrijheid. Badenhorst is een opmerkelijke blazer. Heel zacht, of heel hoog, met gebruik van meerklanken, speciale vingerzettingen en overtonen creëert hij een eigen wereld. Loepzuivere lijnen, helder en koel als een bergmeertje, wisselen af met intense passages, geplukt uit een koortsige droom. En hij probeert allerlei dingen uit met zijn stem. Zijn werk varieert van solo-improvisatie, ontmoetingen allerhande, tot dat geweldige septet Carate Urio Orchestra. Hij drijft zijn eigen handmadelabel Klein. 


© cbg-music.com

Bezetting:

Joachim Badenhorst (rieten, effects)
Guillermo Celano (gitaar)
Marcos Baggiani (drums)


15u00 + 17u00: Brazzmatazz

Dit prettig gestoorde, 18-koppig gezelschap ontstond in 2014 op en naast de Gentse podia en in de Gentse straten. Gewapend met enkel blazers en percussionisten, nemen ze invloeden uit o.a. New Orleans en de Balkan, mengen die met Jamaicaanse ska en reggae, en halen de hele hoop door een westerse jazz- en drum 'n' bass-mangel. Het resultaat is een hoogst dansbaar, eeuwig veranderend, onweerstaanbaar opzwepend muzikaal feest!

Bezetting:

Sanne Werkers (conductor)
Dylan Meersman, Merijn Landuyt, Robbe Latré (trumpet)
Kwinten Van De Keere, Liesbeth Vleminckx (Alto Sax)
Bauke Meersman, Stein Nuyts (Tenor Sax)
Floris Verhoeven, Joris Meys (Baritone Sax)
Maarten Vanhoucke, Pieter Verraes, Jasper Braeckman (Trombone)
Joël Dockx (Sousaphone)
Mileen Christiaens  (Helicon)
Klaas De Coninck (Snaredrum)
Tars Van Der Vaerent (Bassdrum)
Jonathan Glorie (Rototoms)


16u00: Karel Van Keymeulen (KVK) programmeert Aleatoric

Weinigen doen het, maar saxofonist Robin Verheyen maakte het waar in New York. Hij groeide er uit tot een muzikant met veel autoriteit, bezieling en raffinement. Met Taxiwars en zanger Tom Barman aan zijn zijde toont hij een meer punchy kant, in andere projecten leeft de improvisator of de geïnspireerde componist op.  Begin dit jaar verscheen zijn album When The Birds Leave met toonaangevende Amerikaanse musici zoals Drew Gress, Marc Copland en Billy Hart. Toen hij in Parijs studeerde leerde hij er de Finse pianist Aki Rissanen kennen. Met drummer Markku Ounaskari erbij was het trio Aleatoric geboren. Ze brachten al twee albums uit: Aleatoric en Songs for Solstice. Tussen de drie musici bestaat er een hechte wisselwerking. Ze creëren hedendaagse jazz, met verrassende structuren, veel schoonheid en donkere melancholie. Hoe ze vorm en vrijheid vermengen, is meesterlijk.


© robinverheyen.be

Bezetting:

Robin Verheyen (saxen)
Aki Rissanen (piano)
Markku Ounaskari (drums)


18u00: Philip Catherine Quartet

Sinds de jaren '60 is Philip Catherine één van de vooraanstaande figuren van de Europese jazzscène. Zijn samenwerking met jazzgrootheden zoals Chet Baker, Dexter Gordon en Charles Mingus, zijn unieke stijl en klankkleur alsook zijn ongebreidelde inzet voor de muziek zijn van een niet te miskennen invloed geweest op de ontwikkeling van de Europese jazz. Philip Catherine’s soepel swingend gitaarspel en lyrische composities zijn uit duizenden herkenbaar. En ook al is Catherine een snarenvirtuoos, toch pakt hij nooit uit met gratuite technische demonstraties, maar concentreert hij zich op de puurheid van de klank, intensiteit van improvisaties en uiterst hecht samenspel met zijn muzikanten. In de herfst 2017 vierde dit Belgisch jazzicoon zijn 75e verjaardag en na 5 jaar staat deze grote meneer terug op Jazz in ’t Park voor het slotconcert van de 25e editie Jazz in ’t Park. Eindigen in absolute schoonheid heet dat…


© Wim Van Eesbeek

Bezetting:

Philip Catherine (gitaar)
Nicola Andrioli (piano)
Federico Pecoraro (bass)
Antoine Pierre (drums)



© Stad Gent



Praktisch

Jazz in ’t Park 2018: zestien gratis concerten van donderdag 6 t/m zondag 9 september in het Zuidpark Gent. Organisatie: Stad Gent.


Hoe geraak je er?

Met de fiets
Openbare fietsenstallingen in overvloed aan het Woodrow Wilsonplein! De dichtstbijzijnde overdekte fietsenparking ligt aan bibliotheek De Krook, met plaats voor meer dan 700 fietsen, is gratis en 24 op 24 uur open.

Met het openbaar vervoer
Het dichtstbijzijnde treinstation is dat van Gent-Dampoort, maar ook vanuit Gent-Sint-Pieters zijn er vlotte verbindingen. Info over de uurregelingen vind je op www.nmbs.be. Het Zuidpark ligt op 20 minuten wandelen van Gent-Dampoort.

Het Zuidpark ligt vlakbij het Woodrow Wilsonplein, waar ook de grote halte Gent Zuid van De Lijn is gesitueerd. Heel wat trams en bussen stoppen dus voor de deur! De exacte uurregelingen en informatie vindt u op www.delijn.be.

Met de auto
Hou rekening met het circulatieplan dat sinds 3 april 2017 in voege is. Parkeer op een van de vele park-and-rides (P+R) aan de rand van de stad (bijvoorbeeld P+R Gentbrugge) of rij via de fly-over, de lange brug van de E17 naar de Zuid, in de ondergrondse parking onder het Zuidpark.

www.gent.be/jazzintpark


In case you LIKE us, please click here:



Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications





Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Pedro Soler
(08/06/1938 – 03/08/2024)
foto © Jacky Lepage


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Chris Joris
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst