18 november 2021
In maart 2020 sloot de Sounds zijn deuren. Het gebouw werd verkocht en de jazzgemeenschap verloor een van zijn meest emblematische plaatsen en bleef verweesd achter.
Jazzpianist Joachim Caffonnette, gekend voor zijn jaren van engagement in het verenigingsleven, begon ooit op het podium van de Sounds Jazz Club. Eerst als deelnemer aan de jamsessies en later gedurende meerdere jaren als resident, kregen zijn verschillende projecten er vorm. Zijn band met de club is heel sterk en hij was helemaal ondersteboven toen hij de club zag verdwijnen. Des te groter was dus zijn vreugde toen hij in december 2020 een telefoontje kreeg van de nieuwe eigenaar van het gebouw, die hem wilde ontmoeten om te praten over te toekomst van de jazz in de Tulpstraat 28!
Door deze gesprekken ging Joachim Caffonnette te rade bij collega's muzikanten en actoren van de Brusselse jazzscene en begon na te denken of een snelle heropening van deze mythische plek haalbaar zou zijn. Hij mobiliseerde zijn netwerk en haalde twee vrienden mee aan boord met een onbetwistbare energie en complementariteit: Emmanuel André, directeur van een digitaal communicatiebureau, jazzliefhebber en ondersteuner van de Brusselse jazzscene (Bravo, Lundis d’Hortense, BxLive) die hij had ontmoet tijdens de legendarische sessies van Bravo en met wie Joachim al langer de droom koesterde om een jazzclub te openen; en Fanny De Marco, vroegere barvrouw in de Sounds en icoon in de Brusselse muziekcultuur (Igloo Records, Théâtre Marni, Saint-Jazz Festival, Kabinet Cultuur van de Gemeente Elsene, mede-oprichtster van het VKRS festival).
Om deze zotte droom in werkelijkheid om te zetten, richtten ze de vzw Sounds Live opgericht samen met de nieuwe eigenaars van het gebouw, de vzw Buen Vivir, en nog 12 professionals van de culturele sector (journalisten, directeurs van cultuurinstellingen, muzikanten, woordvoerders, managers, producers,…).
Renovatie, herinrichting, herbekijken van de akoestiek van de club, uitrusting, horeca-aanbod, communicatiestrategie, programmatie, fondsenwerving, conceptualisatie, mobilisering van de gemeenschap: ze werkten samen op alle fronten om te proberen om dit jazzmonument in Europa te doen herleven. Ze willen er een “zwanze” (“Brusselse levenskunst”) ontmoetingsplek van maken waar de ontvangst, de kwaliteit van de producten en de sfeer even hoog aangeschreven staan als de muzikale uitmuntendheid die men er zal kunnen bewonderen.
Sergio Duvaloni en Rosy Merlini © courtesy Sounds Jazz Club
Historiek van de Sounds Jazz Club
De Sounds Jazz Club, een emblematische plek in het hart van Brussel, opende zijn deuren in april 1986 naast het beroemde Bierodrome. Het vroegere restaurant “Fancy Fair” werd omgedoopt tot “Sounds Café” en uitgebaat door het koppel Sergio Duvalloni/Rosy Merlini, en programmeerde voornamelijk Rhythm ’n Blues. Toen “Pol’s Jazz Club” op het Fernand Coq plein, uitgebaat door de beroemde Pol Lenders, aan het einde van de jaren '80 van eigenaar veranderde en er een restaurant “Volle Gas” in de plaats kwam, namen Sergio Duvaloni en Rosy Merlini definitief de fakkel van de jazz in Elsene over en heroriënteerden hun programmatie: de Sounds Jazz Club was geboren!
Zes avonden per week gedurende bijna 35 jaar komen jazzgroepen er zich uitleven op het podium. De reputatie van de club groeit over de grenzen heen en weldra komt de hele Belgische en wereldwijde jazzscene in de Tulpstraat 28 voorbij. Het kader, de cocktails, de Italiaanse specialiteiten en de hartelijkheid van de club maken van de Sounds een authentiek Brusselse plek die toeristen, nieuwsgierige buurtbewoners, kunstenaars en muziekliefhebbers allerhande aantrekt.
Onder de grote namen uit de Belgische jazzwereld die op het podium van de Sounds stonden bevinden zich onder andere: het Brussels Jazz Orchestra, de big band die ontstond in de Sounds en ondertussen internationaal bekend en gekroond is voor zijn filmmuziek, de groep Octurn, de eerste stappen en verdere evolutie in hun carrière van muzikanten als Eric Legnini, Philip Catherine, Kris Defoort, Daniel Romeo, Steve Houben, Guy Cabay, Erik Vermeulen, Nathalie Loriers, Sal La Rocca, Michel Hatzi, Stéphane Galland, Philippe Aerts, Mimi Verderame, Bruno Castellucci, Pascal Mohy, Quentin Liegeois, Mélanie De Biasio, Igor Gehenot, Antoine Pierre, Margaux Vranken, Joachim Caffonnette, Sam Gerstmans, Greg Houben,... om er maar enkele te noemen.
De Sounds zag op zijn planken ook enkele van de grootste internationale jazziconen passeren: Flavio Boltro, Ravi Coltrane, Kenny Werner, Bobo Stenson, Paolo Fresu, Rosario Giuliani, Jonathan Kreisberg, Dave Kikoski, Enrico Pieranunzi, Dario Deda, Stephane Belmondo, Jacky Terasson, Bob Mover, …
Toen de club verkocht werd, liepen de gemoederen binnen de Brusselse en Belgische jazzscene hoog op. De wens van de nieuwe eigenaar om de muziek in de Sounds te laten voortleven, en dan vooral de jazz en zijn afgeleiden als voornaamste muziekvorm, bracht een golf van optimisme mee waar de jazzgemeenschap veel behoefte aan had na deze lange periode van stilte.
© courtesy Sounds Jazz Club
Nieuwe visie
De gemeenschap van Brusselse jazzmuzikanten is altijd op zoek naar plaatsen om te kunnen spelen en creëren. Het perspectief dat de Sounds kan herrijzen uit zijn as, creëert een echte synergie en beantwoordt aan een dringende behoefte. Ideaal voor muzikanten is het wanneer ze een plek hebben waar ze zich goed voelen en die ook blijven bestaan. Daarom leek het ons evident dat we een inclusief en multi-generationeel collectief moesten opzetten, samengesteld uit kunstenaars en professionals uit de jazzsector, om een kwalitatieve, integere programmatie uit te tekenen die de hele diversiteit van deze bekende muziek en zijn vele invloeden aan het publiek kan presenteren.
Mikkend op 160 concerten per jaar (4 per week van woensdag tot zaterdag), stelt het collectief Sounds Live zich tot doel om de jazz en aanverwante muziekstijlen op te waarderen en een podium te bieden aan het (nieuwe) talent van de Belgische jazzscene.
Met een wekelijkse jamsessie, concerten van internationaal bekende muzikanten, maandelijkse evenementen (swing avonden, gipsyjazz, latino, rhythm ’n blues…) en residenties, wil de club een expressieruimte worden voor alle jazzmuzikanten en -liefhebbers.
De programmatie wordt gerealiseerd in samenwerking met muzikanten die om de 3 maanden samenkomen. Deze programmatiewerkgroepen zullen inclusief en transgenerationeel en de diversiteit van de muziekstijlen en parcours weerspiegelen.
Het collectief Sounds Live wil niet alles op eigen houtje doen en vindt het essentieel om zich duurzaam te verankeren in het wijkleven, samen te werken met de andere actoren en bruggen te slaan met de reeds bestaande Brusselse jazzinstellingen. Of dat nu het Jazz Station is, Flagey of Lundis d’Hortense, er komen nu al synergiën op gang opdat alle jazzinstellingen mooi harmonieus naast elkaar kunnen bestaan in onze hoofdstad.
© Jempi Samyn
Lanceringsprogramma
De heropening van de Sounds, of nog de “Sounds Grand Reopening”, wordt een maand vol concerten van Belgische en internationale muzikanten die de geschiedenis van de club meegeschreven hebben. Deze heropening wordt een feestelijk bedoening en een hommage aan de twee oorspronkelijke uitbaters, Sergio en Rosy, met jamsessies, buitengewone evenementen en ontdekkingen.
Op dit moment wordt er nog aan de programmatie gewerkt, maar enkele namen kunnen al bevestigd worden. Antoine Pierre en Jean-Paul Estiévenart zullen als orkestleider optreden tijdens een grote openingsavond op 18 november. In de weken erna komen, in willekeurige volgorde, deze namen aan bod: Michel Hatzigeorgiou, Wayne Escoffery (USA), Philip Catherine, Lauren Henderson (USA), Bert Joris, Nathalie Loriers, Bo Van Der Werf, Nelson Veras (BR), Felix Zurstrassen, Igor Gehenot, Eve Beuvens, Julie Erikssen (FR), Kit Downes (EN), l'orchestre de swing maison “Sounds Swing Machine”, David Linx, Wajdi Riahi (TUN), Fabrizio Graceffa (IT), etc..
De grote afsluiter zal gebracht worden door het Brussels Jazz Orchestra ! Deze internationaal gerenommeerde big band, bekroond voor zijn filmmuziek, komt voor een uitzonderlijke avond terug naar de club waar ze 25 jaar geleden ontstaan zijn!
ADRES
Sounds Jazz Club
Tulpstraat, 28
1050 Elsene - Brussel
WEBSITE
https://www.sounds.brussels/
In case you LIKE us, please click here:
Hotel-Brasserie
Markt 2 - 8820 TORHOUT
Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse
Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée
Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant
Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon
Pedro Soler
(08/06/1938 – 03/08/2024)
foto © Jacky Lepage
Special thanks to our photographers:
Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte
Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper
Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein
Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre
Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden
Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner
and to our writers:
Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Chris Joris
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst