De jazzzolder vzw bestaat 25 jaar!







Nooit had Mechelen een jazzclub die zovele jaren met de regelmaat van een klok live jazzconcerten organiseert; elke 2de en 4de vrijdag van elke maand kunnen jazzliefhebbers terecht in de jazzzolder om talentrijke jonge (en minder jonge) muzikanten aan het werk te zien.

Vanaf juli starten ze de feestelijkheden met 5 topconcerten tijdens Predikheerlijke Zomer: 5 groepen om “U” tegen te zeggen!

Voor het eerste concert op 14 juli nodigden ze “Floris and the Flames” uit, een 4tal muzikanten die in binnen- en buitenland enorm veel lof oogsten!

Zo gaat het verder, telkens op de binnenkoer van Het Predikheren, van 14 juli dus, elke vrijdag met als laatste concert het “Dick de Graaf trio” op 11 augustus. Dick de Graaf heeft onlangs in Nederland nog de Edison Oeuvreprijs Jazz 2022 ontvangen voor zijn 40jarige carrière!

Om het feestjaar af te sluiten organiseert de jazzzolder op 2 december in de stadsschouwburg een extra feestelijk optreden; Tutu Puoane en Pat Donnez brengen "Anything Goes", een concert in verhalen over sublieme jazzvrouwen. Deze voorstelling werd reeds in meerdere culturele centra met veel succes opgevoerd! De jazzzolder is fier dat ze hier vanaf het begin volop aan meegewerkt hebben!

Ook vindt dit jaar de 18de editie van het stadsfestival jazzathome plaats. Op 17 boeiende locaties spelen evenveel groepen een live concert, bij de Mechelaars thuis.


PROGRAMMA

Predikheerlijke zomer: Floris & the Flames

vr 14 juli 2023 van 19:30 tot 22:30


© Hennie Heeren


Vier Belgische artiesten die een passie voor muziek delen… en hun rosse haarkleur: dit is Floris and the Flames!

Met hun muziek overschrijden Floris and the Flames de grenzen tussen klassiek, poprock en folk. De bijzondere combinatie van viool, piano, basgitaar, drums en elektronica zorgt voor een unieke sound. Hun energieke optredens bewegen het publiek, zowel in concertzalen als op grote openluchtpodia.

Floris Willem, Gert Peeten, Dries Peeten en Simon Schrooten genoten een klassieke opleiding en gaan graag buiten de gebaande paden. Geholpen door Belgisch componist/arrangeur Laurent Beeckmans, brengen ze eigen composities en originele herwerkingen van klassieke meesterwerken (Bach, Vivaldi, Paganini, Glass…). Verwacht u aan vurige muziek met een veelzijdig karakter!

De groep werd onder meer uitgenodigd in het Paleis voor Schone Kunsten (BOZAR) in Brussel, in de concertzaal MuTh van de Wiener Sängerknaben en het Theater am Spittelberg in Wenen, bij het televisieprogramma De Ideale Wereld (Canvas) en op de wereldtentoonstelling “EXPO 2020” in Dubai.


Musici :

Floris Willem: viool
Gert Peeten: piano
Dries Peeten: el. bas
Simon Schrooten: drums



Predikheerlijke Zomer: Lieven Cambré Quartet: Connected
vr 21 juli 2023 van 19:30 tot 22:30


© Johan Vanstraelen


Vanaf zijn 9de volgde Lieven klassieke lessen notenleer, saxofoon, piano en harmonieleer in de muziekacademies van Herenthout en Heist-op-den-Berg.

Na deze opleidingen ging hij naar de kunsthumaniora van het Lemmensinstituut in Leuven. Lieven behaalde 1ste prijzen notenleer en harmonie.

Naast en na deze klassieke opleiding, was Lieven vooral bezig met het bestuderen van de jazz en schreef hij reeds zijn eerste composities voor jazzcombo en big band. Hij volgde lessen bij Bert Joris, Kurt Van Herck en John Ruocco.

Bij de officiële inrichting van een jazzafdeling op het Lemmensinstituut in 1993 stapte Lieven als één van de eerste leerlingen in deze opleiding en studeerde in 1996 af als Meester in Muziek optie Jazz en Lichte Muziek. Tijdens deze periode had hij les van Frank Vaganée, Bert Joris, Ron van Rossum, Dré Pallemaerts en Philippe Aerts en volgde workshops bij o.a. Gary Smulyan, Mark Levine en Lew Tabackin.

Het repertoire bestaat uitsluitend uit composities van Lieven en zijn op één of andere manier geïnspireerd door interessante persoonlijkheden uit de muziekwereld. Sommige oudere stukken bieden hen nog steeds een kader voor hedendaagse interpretatie en improvisatie. Het repertoire wordt verder uitgebreid met nieuwe composities zodat er een mooie balans ontstaat tussen verschillende muzikale contexten.


Musici :

Lieven Cambré: altsax, composities
Bram Weijters: piano
Jasper De Roeck: contrabas
Jesse Dockx: drums



Predikheerlijke Zomer: John Snauwaert-Filip Verneert Quartet
vr 28 juli 2023 van 19:30 tot 22:30


© Benny De Grove


Saxofonist en componist John Snauwaert heeft een zeer brede kijk en is een artistieke wereldreiziger. Zo maakte hij kennis met Petar Elmazof (Bulgarije), Chergio de Susa en Pipo Fernandes (Cuba, laatstgenoemd lid van de B V S C), Mahbub & Satar Khan (India). Hij stond ook op het podium met jazzgrootheden als Lowell Fulson, Isaac Hurley, Jacques Pelzer, Bob Mover, Gary Smulyan, Nilson Matta, Roni Ben-Hur… Als componist en muzikant werkte hij voor de Koninklijke Vlaamse Schouwburg, het Muziek Lod, De Werf, Victoria, De Vieze Gasten en Circus Picolini. Hij houdt van de combinatie muziek/beeld en schreef muziek voor de animatiefilms ‘papa trompet’ en ‘Meme’ van Eveline Verschorre en ook voor ‘Het bed’ van Luc Degryze. Hij kan werkelijk elk genre aan.

Filip Verneert is Master of Science in de Pedagogische Wetenschappen (K1LJ1 Leuven), deed een postgraduaat Psychotherapie - Systeemtherapie (K:LJLeuven), volgde een baccalaureaat in de Wijsbegeerte (KLJ Leuven) en studeerde gitaar aan de Jazzafdeling van het Muziekconservatorium in Brussel.

Filip is directeur van MuziekMozaïek Folk & Jazz vzw, waarvoor hij tal van (educatieve) jazz- en folkprojecten maakte, hoofdredacteur van het Vlaamse tijdschrift Jazz & Mo (Jazzandmo.be) en voorzitter van de B-Jazz International Contest (voorheen Jazz Hoeilaart), een internationale wedstrijd en netwerk voor jonge musici in samenwerking met het St. Louis College of Music (Rome) en het Gexto Jazz Festival (Bilbao).

Momenteel werkt hij als doctoraatsonderzoeker aan de LUCA School of Arts - Geassocieerde Faculteit der Letteren KLJ Leuven. Zijn onderzoek omvat improvisatie, muziekeducatie, collaboratieve creativiteit en gemeenschapsmuziek.


Musici :

John Snauwaert: sax
Filip Verneert: gitaar
Jean Van Lint: contrabas
Lionel Beuvens: drums



Predikheerlijke Zomer: Dré Pallemaerts 4 ‘My Standard’
vr 4 augustus 2023 van 19:30 tot 23:00


© Jeanschoubs


Omringd door talentvolle brothers in arms zoals Dré Pallemaerts, Bert Joris, Diederik Wissels, Erwin Vann, Frank Vaganée, Philippe Aerts, Michel Herr, Daniel Romeo, Eric Legnini, Michel Hatzigorgiou, Riccardo Del Fra, Serge Lazarevitch, Nathalie Loriers, Kries Goessens, ... musiceert Kurt Van Herck sinds 1986 in een voortdurende reeks projecten in binnen- en buitenland.

Naast zijn werk in kleinere formaties blijft Kurt ook een veelgevraagd big bandspeler: het voormalige BRT-orkest, Act Big Band, Dizzie Gillespie Big Band, European Broadcast Union en het Brussels Jazz Orchestra, zijn muzikale thuisbasis. In 1997 ontving hij de Django d' Or en in 1999 is hij first choice van de VRT-luisteraar.

Het Belgisch-Japanse pianotalent Alex Koo wordt momenteel beschouwd als een rijzende ster in de jazzwereld. Als jong talent won hij al een hele reeks onderscheidingen, zoals een eerste prijs op het Prinses Christina Concours (NL). Bovendien lauwerde het gezaghebbende Amerikaanse Downbeat Jazz Magazine hem al met de woorden “Stunningly original” en verkoos het zijn plaat Appleblueseagreen (met grootheden saxofonist Mark Turner en trompettist Ralph Alessi) in hun lijst van ‘Best Albums of 2019’ (Clever Tree Records, maart 2019).

Hij kreeg bovendien lovende commentaren van jazziconen zoals Kurt Elling, Kenny Werner en Brad Mehldau en studeerde bij een resem topmuzikanten, waaronder Kris Goessens, Kenny Werner, Craig Taborn, Barry Harris en Jakob Bro.

Jos Machtel behoort bij de meest succesvolle Nederlandse contrabassisten. Bovendien is hij een uitstekend tubaïst en trombonist. In zijn carrière tourde hij doorheen zowat heel Europa en woonde en werkte in steden als Madrid en Kansas City en gaf hij les aan verschillende conservatoria.

Hij was te zien aan de zijde van o.a. Deborah Brown, Sal Nestico, Lee Konitz, Dave Schniter, Bill Barron, Philip Catherine en Woody Shaw. Sinds jaar en dag is hij vast lid van het Brussels Jazz Orchestra.

Dré Pallemaerts geeft les aan het "CNSM" in Parijs en aan het "Lemmensinstituut" in Leuven. Hij is een erg begaafde sound-engineer, creëert electronische muziek en componeert. Dré is al meer dan 30 jaar actief in de internationale jazz scène en speelde met heel wat artiesten zoals Toots Thielemans, Joe Lovano, John Scofield, Bob Brookmeyer, Philip Catherine, Kenny Wheeler, Norma Wintston, Tom Harrell, Art Farmer, James Williams, Ernestine Anderson...

Hij is lid van het Belmondo-Yusef Lateef sextet, Belmondo quintet, Bert Joris quartet, Baptiste Trotignon-David El Malek quartet, Andy Scherrer sextet, Erwin Vann's "let's call Ed", Robin Verheyen quartet, Bill Carrothers trio... Ook nu weer omringt hij zich thuis met groten uit de Belgische jazzscène.

Ze spelen oude broadway standards met hun versies.


Musici :

Kurt Van Herck: saxofoon
Alex Koo: piano
Jos Machtel: contrabas
Dré Pallemaerts: drums



Predikheerlijke Zomer: Dick de Graaf trio
vr 11 augustus 2023 van 19:30 tot 22:30


De Nederlandse saxofonist Dick de Graaf heeft de Edison Oeuvreprijs Jazz 2022 ontvangen voor zijn 40 jarige carrière!

Dick de Graaf (Nijkerk, 17 november 1954) laat al tijdens zijn conservatoriumstudie van zich horen in de Nederlandse jazz-scene. Hij is zowel aanwezig in mainstream-gerichte groepen en big bands als in vooruitstrevende formaties. Zelf omschrijft hij zijn saxofoongeluid als 'een warme saxofoontoon van iemand die het maximale uit zijn instrument wil halen'.

De jazz blijft de rode draad, en een regulier jazzkwartet blijft in zijn carrière bijna voortdurend aanwezig. Zelf formuleert hij het als volgt: 'Jazz zie ik als een gastvrije ontvangstkamer voor bezoek van muziek uit allerlei windrichtingen. Je wordt er rijker van, je krijgt grilliger vormen' (interview met Coen de Jonge).


Musici :

Dick de Graaf: sax
Jos Machtel: contrabas
Pascal Vermeer: drums



WITVROUW
vr 25 augustus 2023 van 19:30 tot 23:00


© JIVe


Simon studeerde aan de kunsthumaniora in Antwerpen, het Lemmensinstituut te Leuven en aan het conservatorium van Amsterdam. Hij was in 2004 laureaat van de Montreux jazz guitar competition in Zwitserland en met Lynn Cassiers in 2002 ook laureaat van de Axion Classics wedstrijd in duo (Mini & Dameblanche).

In datzelfde jaar werd hij samen met Robin Verheyen door Frank Vaganée uitgenodigd als gastsolist met Het Brussels Jazz Orchestra in het Flagey (concert SOS jeunes).

WITVROUW gaat op avontuur met 3 geweldige muzikanten: Joachim Saerens (Selah Sue, Bai Kamara Jr. …), Andrew Claes (STUFF., BRZZVLL, …) en Dré Pallemaerts (Melanie De Biasio, Bert Joris, …).

Verwacht je aan een organische mix van sounds en sferen van verschillende muzikale leefwerelden. Er is veel ruimte voor improvisatie en roots uit jazz en blues.


Musici :

Andrew Claes: sax
Simon Witvrouw: gitaar
Joachim Saerens: keys
Dré Pallemaerts: drums




Jazzathome: Sound Circus
za 9 september 2023 van 19:30 tot 23:00


© Jeanschoubs


Voor zijn kwintet Sound Circus omringde Nicolas Thys zich met een mix uit de jongere en oudere generatie.

Zij spelen een repertoire gebaseerd op de 'Golden Age' van de Broadway-musicals, muziek uit de swingperiode en songs beïnvloed door de traditie van New Orleans. Denk aan evergreens zoals 'Stardust', 'When Sunny Gets Blue' en 'Do You Know What It Means To Miss New Orleans'. Kenmerkend voor dit oeuvre zijn de feestelijke en ritmisch opzwepende klanken.

De muziek was destijds bedoeld voor een uitgaanspubliek om op te dansen en juist dat danselement vormt de basis van het kwintet.

Sound Circus staat voor fun, energie, lyriek, swing en een snuifje romantiek. Het is tijdloze muziek die de harten van de mensen verwarmt en de zielen betovert.


Musici :

Frank Vaganée: altsax
Tim Finoulst: pedal pad en gitaar
Lorenzo Di Maio: gitaar
Nicolas Thys: bas
Daniel Jonckers: drums




CD release: Nate Wooley (US), Ingebrigt Haker Flaten (NO), Jozef Dumoulin, Teun Verbruggen
vr 8 september 2023 van 19:30 tot 23:00

Nate Wooley (VS) speelt sinds zijn dertiende als professioneel muzikant, om te beginnen in de band van zijn vader. Hij trad later op met musici als Anthony Braxton, Paul Lytton, John Zorn, Fred Frith, Assif Tsahar en Marilyn Crispell.

Naast optredens als solist leidt hij het trio Blue Collar (met Steve Swell en Tatsuya Nakatani, ooit 2x te gast in de jazzzolder!) en het Nate Wooley Quartet.

Jozef Dumoulin ontdekte als tiener de jazz. In 1994 trok hij naar het conservatorium in Brussel, waar hij met Diederik Wissels en Nathalie Loriers studeerde. Ook bracht hij twee jaar in Keulen door om er les te volgen bij John Taylor, in de jaren tachtig de man achter onder meer Azimuth, Jan Garbarek en Gil Evans.

Ingebrigt Haker Flaten (uit Noorwegen), de zoon van een organist, speelde aanvankelijk piano en gitaar, maar stapte over op de basgitaar en contrabas. Van 1992 tot 1994 studeerde hij aan het Trøndelag Musikkonservatorium.

Van 1997 tot 2004 toerde hij met Bugge Wesseltofts groep New Conceptions of Jazz. Met Wesseltoft trad hij op met onder meer John Scofield, Joshua Redman en Erik Truffaz. In 2004 kreeg hij op het Kongsberg Jazzfestival een Vitalprisen.

Teun Verbruggen studeerde in 1999 af aan het Koninklijk Conservatorium van Brussel en is sindsdien niet meer weg te denken uit het Belgische jazzleven.

Hij is de ritmische motor achter bands als het Jef Neve Trio, Flat Earth Society (FES) Alexi Tuomarila 4tet, Karanova,… en hij deelde het podium met muzikanten als Paolo Fresu, Uri Cain, Jimi Tenor, Toots Tielemans, Fred Vanhove, Trevor Dunn, Magic Malik, John Watts (Fischer Z), Louis Clavis, Diederik Wissels, David Lynx, Kevin Armstrong (Iggy Pop),...


Musici :

Nate Wooley: trompet
Jozef Dumoulin: toetsen
Ingebrigt Haker Flaten: contrabas
Teun Verbruggen: drums



Waar

Jazzzolder (in Het Predikheren)
Goswin De Stassartstraat 88
2800 Mechelen


In case you LIKE us, please click here:



Foto © Leentje Arnouts
"WAGON JAZZ"
cycle d’interviews réalisées
par Georges Tonla Briquet




our partners:

Clemens Communications





Hotel-Brasserie
Markt 2 -
8820 TORHOUT

 


Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse


Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée


Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant


Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon


Pedro Soler
(08/06/1938 – 03/08/2024)
foto © Jacky Lepage


Special thanks to our photographers:

Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte

Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper

Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein

Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre

Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
France Paquay
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten

Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden

Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner


and to our writers:

Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Chris Joris
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Peter Van De Vijvere
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst