Brussels Jazz Weekend biedt een unieke kans om kennis te maken met honderd jaar jazzgeschiedenis dankzij een ruim en gevarieerd aanbod. En dit niet alleen live maar ook digitaal.
Het is de derde editie onder de huidige vorm en benaming van dit stadsfestival, meteen ook het grootste jazzevenement van het land. De organisatoren gaan er hard en vooral origineel tegenaan. Meest markante punten zijn de welomlijnde programmablokken en de nadruk op sociale mediakanalen met daarbij een heleboel extra’s.
Digitale wegwijzers
Of je nu enkel houdt van swing en old school jazz of eerder zweert bij de recente evoluties, het is er allemaal met alle genres en stijlen die daar tussen liggen. Het plannen van de ontdekkingstocht door deze tuin van jazzlusten was nog nooit zo makkelijk dankzij Jazzatars waarmee ieder zelf zijn programma kan samenstellen volledig volgens persoonlijke keuze en smaak.
Is jazz voor jou nog zo goed als onontgonnen terrein en ben je op zoek naar de juiste achtergrondinformatie dan is er Jazziness, de podcast van het Brussels Jazz Weekend. In vijf hoofdstukken word je alvast wegwijs gemaakt door de ontstaansgeschiedenis van de jazz aan de hand van een reeks essentiële wetenswaardigheden gekoppeld aan leuke anekdotes. Heel interessant is dat er in de loop van het jaar nog afleveringen bijkomen. Blijven luisteren dus!
Jazz is niet alleen muziek, het is ook een levensstijl. Bij het BJW hebben ze dat goed begrepen. Vandaar Shop on Jazz met uitgestippelde wandelroutes om je naar de juiste winkels, cafés, restaurants en leuke hoekjes te leiden.
Jazz à gogo
Alle details over wie waar optreedt, zijn te vinden op de zeer duidelijke website. Kiezen is verliezen natuurlijk want er zijn zes openlucht plekken en meer dan tweehonderd cafés en clubs die deelnemen. Origineel is dat elke outdoor scene zijn curator heeft. Zo stelde niemand minder dan Viktor Lazlo de affiche samen voor de Grote Markt waar ze vrijdag zelf optreedt met een ode aan Ella Fitzgerald, Sarah Vaughan en Billie Holiday.
Wie wil weten wat er zoal aan de alternatieve zijde van de Belgische jazz gebeurt, trekt naar de Kapellemarkt waar Volta voor de invulling zorgt met Next.Ape (de nieuwe groep rond Antoine Pierre, live een heuse splinterbom!), Commander Spoon, JTOTHEC, Tristan, MDC III en YÔKAÏ (psychedelische soulfunk grooves).
Voor een duik in het verleden van de jazz moet je naar het Sint-Katelijneplein. Onder meer Antwerp Down Town Jazzband, Brussels Swing Society, New Orleans Train Jazzband en Laurent Doumont zijn daar de smaakmakers van dienst. Nog meer retro is er te vinden op de Nieuwe Graanmarkt (middenstuk Dansaertstraat) met God Save The Swing (absolute topper op dat gebied) en Swingalicious Big Band. Op en top Brussels is het extra podium hartje Marollen met een aanbod van funk, soul en hip hop.
Jong talent krijgt een kans in het Warandepark waar leerlingen van beide Koninklijke Brusselse Conservatoria schitteren onder leiding van leraars als Stéphane Galland, Diederik Wissels en Jeroen Van Herzeele. Liefhebbers van brass bands worden evenmin in de kou gelaten. Een hele reeks nationale en internationale brass bands staat klaar om door de straten van de hoofdstad te trekken.
Gewoontegetrouw koos muzikantenorganisatie Les Lundis D’Hortense de namen voor zondag op de Grote Markt. Dit jaar selecteerden ze onder meer Erik Bogaerts Quartet en Rebirth::Collective.
Indoor zalen als Theater Marni (ESINAM), Muziekpublique, Flagey (Or Bareket) en Ancienne Belgique (Kneebody!) bekennen kleur in het verlengde van hun vertrouwde programmatie. Vergeet vooral ook niet de diverse jamsessies!
Een driedaags jazzfeest waar je niet om heen kan en dat zonder dure Amerikaanse namen. Bovendien helemaal gratis! Faut le faire.
© Georges Tonla Briquet - foto's met dank aan Brussels Jazz Weekend
http://www.brusselsjazzweekend.be/
http://www.brusselsjazzweekend.be/podcast.php
http://www.brusselsjazzweekend.be/jazzatar/
http://www.brusselsjazzweekend.be/brujazzbrass.php
https://m.me/BRUJAZZWE?ref=Discovery%20Routes
In case you LIKE us, please click here:
Hotel-Brasserie
Markt 2 - 8820 TORHOUT
Silvère Mansis
(10.9.1944 - 22.4.2018)
foto © Dirck Brysse
Rik Bevernage
(19.4.1954 - 6.3.2018)
foto © Stefe Jiroflée
Philippe Schoonbrood
(24.5.1957-30.5.2020)
foto © Dominique Houcmant
Claude Loxhay
(18/02/1947 – 02/11/2023)
foto © Marie Gilon
Pedro Soler
(08/06/1938 – 03/08/2024)
foto © Jacky Lepage
Special thanks to our photographers:
Petra Beckers
Ron Beenen
Annie Boedt
Klaas Boelen
Henning Bolte
Serge Braem
Cedric Craps
Christian Deblanc
Philippe De Cleen
Paul De Cloedt
Cindy De Kuyper
Koen Deleu
Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn
Federico Garcia
Jeroen Goddemaer
Robert Hansenne
Serge Heimlich
Dominique Houcmant
Stefe Jiroflée
Herman Klaassen
Philippe Klein
Jos L. Knaepen
Tom Leentjes
Hugo Lefèvre
Jacky Lepage
Olivier Lestoquoit
Eric Malfait
Simas Martinonis
Nina Contini Melis
Anne Panther
Jean-Jacques Pussiau
Arnold Reyngoudt
Jean Schoubs
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Tom Vanbesien
Jef Vandebroek
Geert Vandepoele
Guy Van de Poel
Cees van de Ven
Donata van de Ven
Harry van Kesteren
Geert Vanoverschelde
Roger Vantilt
Patrick Van Vlerken
Marie-Anne Ver Eecke
Karine Vergauwen
Frank Verlinden
Jan Vernieuwe
Anders Vranken
Didier Wagner
and to our writers:
Mischa Andriessen
Robin Arends
Marleen Arnouts
Werner Barth
José Bedeur
Henning Bolte
Erik Carrette
Danny De Bock
Denis Desassis
Pierre Dulieu
Ferdinand Dupuis-Panther
Federico Garcia
Paul Godderis
Stephen Godsall
Jean-Pierre Goffin
Claudy Jalet
Chris Joris
Bernard Lefèvre
Mathilde Löffler
Claude Loxhay
Ieva Pakalniškytė
Anne Panther
Etienne Payen
Jacques Prouvost
Yves « JB » Tassin
Herman te Loo
Eric Therer
Georges Tonla Briquet
Henri Vandenberghe
Iwein Van Malderen
Jan Van Stichel
Olivier Verhelst