Vlek op het meest zuidelijke podium van Noord-Brabant PlusEtage Baarle 12 april 2014

 DSC 3268 v1

Het meest zuidelijke podium van Noord-Brabant of het meest noordelijke podium van Antwerpen? Gehuisvest in een oud kloostergebouw in de verenigde enclaves van Baarle neemt PlusEtage sowieso een bijzondere plaats in, waarbij geografische grenzen helemaal irrelevant worden. C’est vachement bien, nous sommes quand même tous des Européens… T.C. Matic werd onlangs nog maar gecoverd door Stromae, die eigenlijk Paul Van Haver noemt en op de keper beschouwd een Zuid-Brabander blijkt te zijn. Maar dit terzijde…
DSC 3246 v1DSC 3253 v1

Vlek, een zevenkoppig ensemble, toert dit voorjaar door Noord-Brabants grensgebied met hun Smoking Gun Tour, waarbij ze een vernieuwd repertoire uit de hoge hoed toveren. Complexloos koppelen ze populaire muziek aan serieuzer werk wat resulteert in een onwaarschijnlijke mix van Charlie Haden’s Liberation Music Orchesta, ICP en Frank Zappa. Voor hetzelfde geld zou je Willem Breuker, John Zorn en Charlie Mingus kunnen noemen. Maar de knipoog in hun muziek en de eigenheid van de muzikanten/componisten zorgt voor een Vlekgeluid.
vlek DSC 3206 v1

Een aantal titels deed wel heel sterk denken aan albums uit een stripreeks. ‘Vlekje in Afrika’ klonk als een second line uit New Orleans, ‘Vlekje en de Zeven Kristallen Bollen’ tolde als een dolgedraaide Kuifje op een attractie in de Efteling en ‘Chicken Ticca’, waarbij een raga de 21ste eeuw werd ingeprojecteerd, had evengoed ‘Vlekje in Delhi’ als titel kunnen hebben. In ‘Vastenavond’ kregen we exotica uit Oeteldonk (de naam van Den Bosch tijdens carnaval) te horen. ‘Icebreaker’ deed op één of andere manier denken aan de frisse new wave van Gruppo Sportivo…
DSC 3218 v1DSC 3243 v1

Bert Pallinckx (bas) en Pascal Vermeer (drums) hielden als ritmetandem alles in de juiste baan. Bart Van Dongen zorgde op diverse toetsen voor foute geluidjes, of juiste geluidjes. Het is maar hoe je het bekijkt. Trombonist Hans Sparla en trompettist Jeroen Doomernik maakten deel uit van de knappe blazerssectie, bij wie vooral rietblazer Edward Capel voor het voetlicht trad. De andere sterke figuur bij Vlek was gitarist Jacq Pallinckx. Hij deelt met generatiegenoot Marc Ribot de neiging om ongecompliceerd en rauw gitaar te spelen, maar Pallinckx heeft zijn wortels in de Brabantse zandgrond en klinkt toch anders.
DSC 3239 v1

Vlek op het meest zuidelijk gelegen podium van Nederland… De grens tussen twee landen is dan toch nog onzichtbaar aanwezig, want in België doet hun naam nauwelijks een belletje rinkelen, ondanks het feit dat de musici dichter bij Antwerpen wonen dan Rotterdam. Er zijn nochtans een aantal podia of festivals in België waar hun muziek goed zou vallen.
DSC 3255 v1

     Iwein Van Malderen - foto's: Cedric Craps

Dit artikel verschijnt ook op draaiomjeoren.nl

 

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen