Ben Sluijs-Christian Mendoza-Lode Vercampt @ JazzMADD Ninove 2/2/2014

12291625345 ab246210e0 b

Neem 2/3 van 3/4 Peace, voeg dit samen met 1/2 van Brick en je krijgt het trio dat in de Muziekacademie van Ninove een verrassend concert gaf in een JazzMADD tourneetje. JazzMADD programmeert (bijna) altijd 3 concerten van dezelfde groep op drie verschillende locaties in de Denderstreek. In de zaal van de Ninoofse muziekacademie, met een sobere podiumbelichting en een Steinway vleugel, kwam de muziek van dit trio mooi tot zijn recht.

Op het repertoire stonden composities van de drie groepsleden. Ben Sluijs bracht bij voorbeeld ‘The Unplayables’ aan, een nummer dat hij een aantal jaren terug in kwartet opnam met Eric Vermeulen. Christian Mendoza speelt anders dan Vermeulen, maar de zin voor avontuur, nauwgezetheid en geduldige opbouw lijken ze met elkaar te delen, evenals het lef om stiltes te laten vallen. Mendoza’s compositie ‘Empty’ kenden we al van zijn kwintet en ook deze sobere trioversie bleef tussen de oren hangen. Ben Sluijs bloeit volledig open in een sobere bezetting die hem volop ruimte laat zijn eigenzinnige en lyrische muzikale inbreng te doen.

Cello blijft een bijzonder instrument binnen de jazz en impro maar Lode Vercampt voelt er zich als een vis in het water. Nu eens de rol van strijkinstrument opnemend, dan weer baslijntjes spelend, gaf hij een heel bijzondere wending aan dit trio. Uit het repertoire van Brick smokkelde hij Giant Talk mee, inclusief een hypnotiserend rifje. De aanwezigheid van cello inspireerde de groep misschien naar nummers uit het klassieke repertoire te grijpen: Bela Bartok en van nog iets oudere datum barokmuziek van Henry Purcell. Het leek alsof ze voor dit kamerjazztrio geschreven waren.

Met ‘Evidence’ en ‘Work’ van Monk zocht de groep dan weer de wortels van hedendaagse jazz op. Het gevarieerde dieet werd door de groep met finesse en smaak geserveerd en klonk heel fris. De muzikanten gingen op gelijkwaardige manier met elkaar in dialoog en hadden elk hun eigen inbreng. Een trio waar we nog veel plezier gaan aan bleven…

Iwein Van Malderen - foto’s Cedric Craps

DSC 1609 v1 - voor paint   DSC 1623 v1 - paint   DSC 1624 v1 - paint

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen