Belgian Jazz Meeting 2013

bjm2013

Vorig weekend (6-7-8 september) konden we genieten van een ijzersterke 2de editie van de Belgian Jazz Meeting in het gastvrije Luik. De perfecte organisatie was in handen van Jazz!Brugge, Museact, Jazz 04, Wallonie-Bruxelles Musiques, Muziekcentrum Vlaanderen en JazzLab Series. Plaats van afspraak was de manège van Caserne Fonck die voor de gelegenheid omgetoverd werd door een perfecte concertzaal met foyer. In de gang van de foyer (met infostands) werden werken van de fotografen Dirk Van der Borght en Godo, en van designer, schilder en illustrator Yves Budin tentoongesteld.

Na de obligate speeches en receptie gaf het Mélanie De Biasio Quintet de aftrap. Alhoewel deze zangeres/fluitiste een mooie diepe stem heeft kon haar optreden mij maar matig bekoren.

Het trio De Looze/Machtel/De Waele speelde een hechte set. De Looze overtuigde me al eerder met het LABtrio. Contrabassist Jos Machtel heeft een fabuleuze techniek en een warme, volle klank. Het bleek trouwens de eerste keer dat hij uitpakte met zijn nieuw instrument. Met drummer De Waele vormde hij een gedroomde ritmetandem.

Het Jean-Paul Estiévenart Trio musiceerde op zeer hoog niveau. Trompettist Estiévenart heeft een heldere sound en een krachtige techniek. Contrabassist Sam Gerstmans heeft een gespierde speelstijl en Antoine Pierre is een subtiel drummer.

Het Fabrice Alleman “Obviously” Quintet, met o.a. Nathalie Loriers (piano/fender rhodes) en basgitarist Reggie Washington, ontgoochelde.

De avond werd afgesloten met het sublieme Määk. Laurent Blondiau (trompet), Jeroen Van Herzeele (tenor sax), Guillaume Orti (alto sax), Michel Massot (tuba) en de subtiele Portugese drummer João Lobo zijn perfect op elkaar ingespeeld. Een zalig avontuurlijk hoogtepunt tot slot van deze eerste dag.

1309060081130906008613090700921309060077Jeroen Van Herzeele, Laurent Blondiau, Guillaume Orti en Michel Massot
MÄÄK © Cim Meyer (Jazz Special, DK)

De volgende dag beet het Lionel Beuvens Quartet de spits af. Deze set had een nogal zweverige, Scandinavische ECM sound. De aanwezigheid van de Finnen Kalevi Louhivuori (trompet) en Alexi Toumarila (piano) zal daar uiteraard niet vreemd aan zijn. De uitstekende contrabassist Brice Soniano vervolledigde dit quartet.

Op de vorige editie had Joachim Badenhorst reeds geschitterd met zijn soloset. Dit deed hij moeiteloos over. Hij soleerde zowel op tenorsax (2 nummers), basklarinet als klarinet (een aan Bach refererend nummer). Je kon een speld horen vallen in de zaal. Dit zegde genoeg: topklasse.

Eveneens van topniveau was het onvolprezen Kris Defoort Trio dat een groots concert neerzette. Alles aan dit trio klopt: samenspel, oog voor detail, ritmewisselingen, … Nic Thys en Lander Gyselinck zijn meer dan alleen maar begeleiders. Prachtige versies van “Tokyo Dreams”, “Le Lendemain Du Lendemain”, “Diepblauwe Sehnsucht”, …

13090701261309070128
1309070133
Kris Defoort, Nic Thys, en Lander Gyselinck
KRIS DEFOORT TRIO © Cim Meyer (Jazz Special, DK)

3/4 Peace speelde een prachtige, akoestische set kamerjazz. De klasse van contrabassist Brice Soniano kwam nu nog beter boven. Samen met Ben Sluijs (op altsax en dwarsfluit) en Christian Mendoza (piano) slaagde hij erin het publiek van begin tot einde te begeesteren.

1309070137Ben Sluijs © Cim Meyer (Jazz Special, DK)

Het Ragini Trio sloot de avond af. Het laten meelopen van een sample met Indische klanken kwam soms irritant over. Als je de sample kon vergeten brachten Nathan Daens, Marco Bardoscia en Lander Gyselinck toch best genietbare muziek.

Op zondag (aperitieftijd) werd deze geslaagde editie afgesloten met twee pianotrio's. 

Het Igor Gehenot Trio deed mij soms aan EST denken. Met contrabassist Sam Gerstmans en drummer Teun Verbruggen haalde Gehenot een uitstekende ritmesectie in huis. Heel knap concert.

Met Too Noisy Fish sloot de Belgian Jazz Meeting waardig af. Pianist Peter Vandenberghe, contrabassist Kristof Roseeuw en drummer Teun Verbruggen speelden een overweldigende set die doorspekt was met humor, intelligente tempowisselingen en sterke thema’s. Een waar orgelpunt!

130908017413090801771309080181Peter Vandenberghe, Teun Verbruggen en Kristof Roseeuw
TOO NOISY FISH © Cim Meyer (Jazz Special, DK)

Nog even een pluim voor de perfecte organisatie én de prima sound (verzorgd door het gezamenlijke team van De Werf Brugge en Les Chiroux Liège).

     Jos Demol 
     Foto's met dank aan Cim Meyer, hoofdredacteur van het Deense tijdschrift Jazz Special.

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen