Corpo bedwelmt de geesten met Scandinavische Jazz

DSC 3461 v1

Muziekacademie Ninove 18 oktober ‘15

In de concertzaal van de Ninoofse Muziekacademie gaf Corpo het laatste concert van hun Belgische tournee die hen ook naar Luik, Leuven en Brussel bracht. Leider Mikael Godée is in België geen onbekende en valt regelmatig te horen aan de zijde van Eve Beuvens. De muziek die hij in het Godée-Beuvens Quartet brengt verschilt niet zo gek veel van de muziek van Corpo.

DSC 3431 v1

Zijn typisch geluid op sopraansaxofoon zal hier niet vreemd aan zijn. Net zoals in de groep met Beuvens vertoeft de muziek in Scandinavische sferen waar meer folkmelodieën dan echo’s uit de blues te horen zijn. Halsbrekende ritmes vormen al evenmin het handelsmerk van Mikael Godée’s universum, maar de ritmiek werd heel rijk ingekleurd door de toevoeging van percussioniste Ebba Westerberg. Samen met drumster Cornelia Nilsson voegde ze extra pigment toe aan de muziek. Echt Afro of Latin werd het nooit, maar Scandinavisch getinte muziek waarin percussie een hoofdrol speelt, blijft toch bijzonder. Verrassend en opvallend was hoe drums en percussie elkaar aanvulden en hoe beide dames elkaars rol soms overnamen, waarbij de drumster plots voor extra klankkleur zorgde terwijl de percussioniste het ritme bepaalde. Er zat behoorlijk wat animo en dialoog in die vrouwelijke ritmetandem.

DSC 3360 v1
DSC 3410 v1

Mikael Godée speelt graag lange nummers die hij in een suite aan elkaar rijgt. Achter de kalme sereniteit die de muziek kenmerkt, schuilt een intens gespannen dynamiek die het brouwsel af en toe laat overkoken. Hoe liefelijk het allemaal ook kon klinken, de componist en groepsleider zorgde ervoor dat het geheel niet verzandde in sfeermuziek vol pastelkleuren, bijvoorbeeld door in een nummer een broeierig motiefje maar te blijven herhalen. Pianist Lars-Erik Norrström liet de piano helder klinken en speelde heel fijn, maar als de muziek ontplofte speelde hij daar ook een niet onbelangrijke stuwende rol in. Bassist Thomas Markusson zorgde voor een stevig fundament zonder de spotlights op te zoeken. Met een indringende solo toonde hij zijn klasse door een andere invalshoek over een nummer te werpen.

DSC 3445 v1
DSC 3421 v1

Corpo wist te overtuigen door hun mix van jazz, Scandinavische volksmuziek, mooie melodieën en percussie. Er wordt boeiende jazz gemaakt daar in het verre Göteborg, waar de groep vandaan komt. Het is goed dat we ook dergelijke groepen in ons landje kunnen beluisteren. Het hoeven niet altijd grote namen zijn die mensen weten te betoveren.

Tekst: Iwein Van Malderen - Foto's: Cedric Craps
Deze recensie verschijnt ook op draaiomjeoren.com

Volledig fotoverslag Cedric Craps vind je hier:
https://www.flickr.com/photos/cedriccraps/albums/72157660011931256

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen