BASta! Invites… Emmanuel Baily

B3

13 september 2015, Bleek, Sint-Niklaas

Bleek, gevestigd in een voormalig handelspand in Sint-Niklaas, wil zich opwerpen als toevluchtsoord voor muziek, illustratie, feest, schilderkunst, fotografie en alles wat zich met een artistieke dynamiek aandient. Low budget en low profile profileert Bleek zich ook als een plek waar kwaliteit kan bovendrijven.

B1

In het soloproject BASta! geeft Joris Vanvinckenroye zijn muzikaal universum vorm en maakt de grenzen tussen klassiek, folk, jazz en andere muziek irrelevant. Dit seizoen speelt Vanvinckenroye onder de naam ‘BASta! Invites…’ een aantal concerten waarbij hij telkens een muzikale gast uitnodigt. De concerten vinden plaats iedere 13de van de maand, van september tot januari, ergens in de regio Sint-Niklaas. De aftrap werd gegeven in Bleek, met gitarist Emmanuel Baily als gast.

Emmanuel Baily kennen we als gitarist bij Wang Wei, waar hij jazz, hedendaagse en andere muziek complexloos met elkaar mengt. Met het trio Kind Of Pink gebruikt hij de muziek van Pink Floyd als basis voor boeiende exploraties. Baily startte de avond solo met een stukje Bach, een goede gelegenheid om kennis te maken met zijn mooie semi-akoestische geluid op gitaar, waarbij hij handig het volume manipuleerde en zo het nodige reliëf in zijn spel legde. Tijdens andere nummers maakte hij met mate gebruik van een resem effecten die vooral nuance toevoegden aan zijn spel. Patserig werd het nooit, ingetogen intens des temeer.

B4

Iets later op de avond werd een lange improvisatie gespeeld, waarbij de nodige ruimte gelaten werd voor een solo introductie van bassist Joris Vanvinckenroye. Hij leek te starten met een knipoog naar Bach om daarna via een uitgeschreven compositie een nieuwe wereld in te trekken, die mee vorm gegeven werd door het gitaarspel van Baily. Zowel de bassist en gitarist maakten gebruik van ‘extended techniques’ uit de nieuwe muziek.

De sterkte van Vanvinckenroye kwam tot uiting in een andere improvisatie. Hij begon met een ritmisch motiefje dat hij via een loop hergebruikte als achtergrond om er een tweede mooie lijn (zowel qua vorm als klank) aan toe te voegen. Ongemerkt werden nog een paar andere lijnen in het geheel gewoven en voor je het besefte speelde Vanvinckenroye solo wel een heel orkestraal stuk. BASta!, alias Joris Vanvinckenroye, is een éénmansorkest met oog voor orkestratie.

B5

Het concert eindigde met een zweterig huppelende bossa , geschreven door de gitarist. Het duo Bailey-Vanvinckenroye zorgde voor een intrigerend mooie avond. De twee muzikanten lieten elkaar de nodige ruimte, hadden oor voor elkaar en vonden een gemeenschappelijke grond in hun zin voor melodie, waardoor ook langere improvisaties steeds toegankelijk bleven. ‘Nieuwe jazz die meer nieuw dan jazz aanvoelt’, werd in de inleiding gezegd en zo voelde de muziek ook aan.

BASta! Invites… deze keer was het een jazzgitarist, volgende keer is violiste Ananta Roosens, die vooral in de tangowereld vertoeft, te gast. Benieuwd wat die ontmoetingen brengt. Wordt vervolgd, in Sint-Niklaas en het weide hinterland.

Tekst: Iwein van Malderen - Foto's: Jana Arns
Cedric Craps foto's op Flickr:
www.flickr.com/photos/cedriccraps/sets/72157658590095541

Dit artikel verschijnt ook bij Draaiomjeoren

Het lhH

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen