Handgemaakte muziek op de Ham Sessions te Gent met O. Orkins’s Insect Zoo en Wofo - 17 mei 2015

 1070790ub800

'Three days of handmade, living music’, zo staat te lezen op de flyer. Tijdens de grappige openingsaankondiging van dit festival, werden alle (H)ambassadeurs bedankt die door de crowdfunding te steunen, dit gebeuren mee mogelijk maakten. Waar het grote Jazz Gent alsmaar groter wordt en nu zelfs, ha ha, Lady Gaga inviteert, blijven de Ham Sessions trouw aan hun (h)ambachtelijk en eerlijk concept: drie dagen muziek waarbij de kwaliteit primeert boven grote namen en een publiek dat komt om te luisteren in die gezellige stadstuin in Gent, ergens halfweg tussen Dampoort en Sint-Jacobs.

 1070860ub800

O. Orkin’s Insect Zoo bekt niet echt als groepsnaam, maar de groep rond drummer Teun Verbruggen klonk wel als een hecht blok, hoewel ze nog niet zoveel samen speelden en pas sinds kort de bezetting op punt hebben. Ze openden met ‘Empty’, een betoverende compositie van Christian Mendoza die in het hoofd blijft hangen. Trompettist Jean-Paul Estiévenart liet in het eerste deel meteen zijn aantrekkelijk trompetspel horen. In het tweede deel lag de nadruk dan meer op het arrangement. In ‘Round Trip’ van Ornette liet tenorist Steven Delannoye horen dat hij elementen van Ornette Coleman kan integreren in zijn typisch hedendaagse NY stijl. Pianist Bram De Looze zal nooit een veelspeler zijn, wel een man die creatieve openingen zoekt en vindt. In hetzelfde Ornette nummer dompelde hij enige von Schlippenbach neigingen onder in een emmer vol blues en dreef hiermee de compositie een andere richting uit dan de componist zou bedacht hebben.

 1070833ub800
 1070762ub800

De meeste nummers hadden iets Scandinavisch over zich; echt snel ging het nooit maar zweverig werd het nu ook niet. Daar zorgden bassist Laurens Smet en drummer Teun Verbruggen voor door voldoende hoekigheid en oneffen reliëf in de muziek te leggen. O. Orkin’s Insect Zoo liet moderne akoestische jazz horen, zonder hemelbestormend te zijn. Verbruggen heeft gewaagdere projecten, maar deze groep zou wel eens heel wat mensen kunnen aanspreken.

 1070993ub800

Met het tweede concert van de eerste dag Ham Sessions, presenteerde Wofo & The Wofettes hun nieuwe cd ‘Erratic Tails’. In het Engels heeft ‘Erratic’ verschillende betekenissen (dwalend, grillig, onvast), zijn associaties met ‘Erratum’ mogelijk en fonetisch klinken ‘Tails’ en ‘Tales’ hetzelfde… zoals in de muziek zijn de dubbele bodems ook in de tittels te vinden. En die Wofettes hebben niets met Ray Charles gemeen… Ze zijn even vrouwelijk als de Raylettes, maar daarmee houdt de vergelijking op. Ze zijn een strijkensemble dat wonderwel binnen het universum van Wofo past. Wofo put graag uit een amalgaam van stijlen en met twee violen en cello erbij kan ook uit de klassieke muziek gejat worden en krijgt de muziek soms een filmische inslag. Denk hierbij niet aan de grote filmcomponisten maar aan bricoleurs als John Zorn en Ennio Morricone die onbeschaamd stijlen en genres door elkaar halen.

 1080003ub800

Het kerntrio van deze groep omvat Michel Mast (tenorsax), Mathias Laga (klarinetten) en bassist Xavier Verhelst. Die laatste stond bescheiden op de achtergrond, maar schreef wel zo goed als alle composities en zorgde voor uitgekiende arrangementen waarbij sommige passages van de strijkers bij het publiek spontaan applaus ontlokten. Sinds kort drumt Antoon Kindekens bij Wofo en is pianist Stijn Engels terug van weggeweest. The Wofettes (violistes Cécile Broché en Anouk Sanczuk, celliste Eline Duerinck) werden perfect geïntegreerd als ensemble maar afzonderlijk speelden ze elk ook gedegen solo’s naast Mast, Laga en Engels die hierin gepokt en gemazeld zijn. Tijdens dit concert liet Wofo horen dat de Wofettes er niet zomaar aanhangen. Deze bezetting zou evengoed als het Wofo Octet door het leven zou kunnen gaan. Een verrassend concert in die typisch onbekommerde Wofo stijl, waarbij complexloos uit vele tradities geput wordt om een geheel eigen universum te creëren waarin enige humor niet ontbreekt.

Tekst: Iwein van Malderen
Foto's: Cees van de Ven

Dit artikel verschijnt eveneens op http://www.draaiomjeoren.com/

meer foto's van Cees vind je op:
https://www.flickr.com/photos/jazzcase/sets/72157653038059531

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen