De Deeldeliers op zaterdagavond 21 maart 2015 in De Werf: muziek èn woord

benny en juul

Dat er massale belangstelling was voor het concert van De Deeldeliers in De Werf, zal er zeker mee te maken hebben gehad dat voor dit project ene Jules Deelder in samenzwering gaat met het Bas van Lier Trio. Hij deed zijn reputatie trouwens al meteen eer aan door er eigenhandig voor te zorgen dat het optreden met enige vertraging begon: de foyer betredend had hij zich namelijk meteen een weg gebaand richting draaitafels waar DJ van dienst Benny Claeysier er met zijn keuze voor swingende muziek aardig in slaagde de bezoekers in the right mood te brengen. Deelder nam de teugels meteen over en deed dat met zo’n enthousiasme en overgave dat Bas van Lier hem eigenhandig moest komen aanmanen nu toch maar eerst mee te komen naar de zaal opdat het concert zou kunnen beginnen. Zijn argument dat Jules “achteraf nog plaatjes mocht draaien” had gelukkig het gewenste effect.

IMG 0901 - willy schuyten 1

Het optreden ging in een verschroeiend tempo van start, met scheurende uithalen van saxofonist Boris van der Lek en brede orgelpartijen van van Lier zelf, beiden in de rug gedekt door drummer Erik Kooger en geflankeerd door “tweede slagwerker” Deelder die de gehele avond zijn snare en hihat met brushes zou strelen. Dit begin zette eigenlijk meteen de toon voor het verdere muzikale gedeelte: uptempo nummers zouden de set grotendeels domineren.

IMG 0880 - willy schuyten 4

IMG 0887 - willy schuyten 3

Na ‘Jungle Strut’ van Gene Ammons gaf van Lier een eerste keer Deelder de gelegenheid om verbaal indruk te maken, waarop deze het ontroerende gedicht ‘Vogelvrij’ declameerde. Prompt liet hij dit volgen door een nagelnieuw vers getiteld ‘Gad’, waarin de schepping van de wereld een geheel nieuwe interpretatie krijgt. Toen hij aangaf dat men dit vers ook kan zingen en meteen de daad bij het woord voegde, maakte van Lier duidelijk dat het niet in aanmerking kwam voor een plaat van De Deeldeliers. Gevat repliceerde de dichter dat hij het toch al voor een eigen plaat opeiste en dat het zelfs niet eens een hit hoeft te worden: als het op plaat staat, brengt het meteen op.

IMG 0937 - willy schuyten 2

Dat zou het stramien voor het vervolg van het optreden worden: stukken muziek met tussendoor telkens een open doelkans voor Deelder die dan ook moeiteloos demonstreerde waar hij meester is als het op scoren aankomt. Behalve zijn poëzie, bracht hij ook grappen, bv. over de culinaire wensen van een kannibaal in het ziekenhuis. Toch had het gezelschap nóg verrassingen in petto, want Deelder zong zowaar. Eerst ‘Brother can you spare a dime’, een klassieker waarvan hij de historische (en tragische) context overigens nauwkeurig schetste, maar die hij liet voorafgaan door een sneer naar Ella Fitzgerald die véél te lang was blijven doorgaan en tenslotte van een podium was gedonderd. Later op de avond zou hij nog zijn gedicht ‘Blues on Tuesday’ zingen.

IMG 0955 - willy schuyten 5

Op muzikaal vlak bleven de heren kiezen voor de snellere nummers - bv. ‘Cameltoe’ - met veel ruimte voor sax en orgel, maar af en toe was er een adempauze in de vorm van een ballad (bv. ‘One for my baby’). Vóór afsluiter ‘Deeldelirium’ praatte van Lier met ware Hollandse koopmansgeest het publiek nog aan na het optreden de vinylversie – gelimiteerde oplage! – van de nieuwe cd te kopen à 30 euro (“voor diegenen die de voorkeur geven om 15 euro aan drank te besteden is er een cd-versie à slechts 15 euro”). Een bisnummer kwam er niet, maar dat hoefde ook niet echt, want uiteindelijk was de slotsom dat de gebrachte muziek weliswaar swingde, maar uiteindelijk té weinig gevarieerd was om blijvend te boeien. Toch een luide ovatie, door een gedeelte van het publiek staande gebracht, waaruit moge blijken dat het optreden echt wel de gewekte verwachtingen had ingelost.

IMG 0983 - willy schuyten 6

En ook Deelder was een gelukkig man, want mocht, zoals beloofd, na afloop “nog wat plaatjes draaien”.

benny juul

Tekst © Paul Godderis
Foto’s © Willy Schuyten

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen