Samuel Blaser Trio met brio in de Lokerse Jazzklub op 14 maart 2015

DSC 9976 v1

 Samuel Blaser kwam met zijn trio naar Lokeren afgezakt en liet de lokale jazzclub er op zijn grondvesten daveren. De muzikanten besloten om in de vrij compacte ruimte geen geluidsversterking te gebruiken, wat voor een heel gebalanceerd geluid zorgde met een haast fysieke impact.

DSC 9952 v1DSC 9959 v1
DSC 0003 v1

Het trio speelde vooral lange composities, die vaak voldoende hadden aan een eenvoudige melodielijn waarna de nodige tijd genomen werd om het idee verder uit te werken. De drie groepsleden schaafden elk aan hun eigen spel om een uitgekiend groepsgeluid neer te zetten waarbij ruimte gelaten werd voor solo’s en duo’s.

DSC 9955 v1

DSC 9973 v1

Trombonist Samuel Blaser beschikt over een fenomenale beheersing van zijn instrument. Als hij in het lage register dook, flirtte hij regelmatig met flarden multiphonics. Hij wordt dan ook niet zomaar de muzikale kleinzoon van Albert Mangelsdorff genoemd. In dit wendbare trio leek Samuel Blaser zich als creatief trombonist volledig te kunnen uitleven.

DSC 9962 v1
DSC 9988 v1
DSC 9994 v1

Marc Ducret is een assertieve gitarist die een volledig eigen taal gevonden heeft. Zijn finger tapping techniek, waarbij hij met de vingers, zelfs met de volle hand, noten aansloeg op de hals van de gitaar klonk behoorlijk indrukwekkend. Dit resulteerde in een rauw geluid met referenties naar zowel delta blues als punk en heavy metal. Bovendien manipuleerde Ducret handig het volume, van heel zacht tot loeihard, waardoor de muziek een zekere uitdijende flow kreeg. In tegenstelling tot vele hedendaagse gitaristen die een dozijn pedaaltjes gebruiken, hield Ducret het bij een degelijke versterker en twee pedalen (waarvan één diende om zijn volume te regelen).

DSC 0002 v1
DSC 0010 v1
DSC 9998 v1

Peter Bruun maakt stilaan naam binnen de jazz, wat niet verwonderlijk is. Hij liet zich kennen als een fijnzinnige en empatische drummer, die perfect aanvoelde wat de muziek nodig had en naar gelang de sfeer van de muziek regelmatig diverse sticks en brushes wisselde. Met evenveel flair speelde hij een zachte passage om daarna zich volop te laten gaan in een wilde muzikale dans met zijn drieën. Bruun speelde zelfs een knappe solo met blote handen.

Elk trio waarbij Ducret elektrische gitaar speelt, loopt het risico een power trio genoemd te worden. In dit trio brachten Samuel Blaser, met een zacht rond geluid op trombone, en Peter Bruun met zijn veelzijdig en genuanceerd drumspel , de balans in evenwicht. Deze drie expressieve musici wisten als groep een eigen geluid neer te zetten waarin een spanningsboog school tussen bedachtzame melodieën en ruwe improvisaties wat resulteerde in een avontuurlijke en meeslepende muzikale reis.

Tekst © Iwein Van Malderen
Foto’s © Cedric Craps
Dit artikel verschijnt ook op http://www.draaiomjeoren.com/

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen