Dan Mangan + Blacksmith – Club Meds

dan mangan

Arts & Crafts, release datum: 20 januari 2015

Zanger-gitarist Dan Mangan (Vancouver) is een met tal van prijzen bekroonde grootheid in Canada. Zijn vierde album is een opus van indrukwekkende kracht en diepgang dankzij opmerkelijke muzikale eigenschappen die zich schitterend ontvouwen en pakkend hun werking doen.
Mangan heeft in een langdurigere samenwerking met markante musici zijn geheel eigen genre geschapen waarin uiteenlopende invloeden een nieuwe persoonlijke eenheid vormen. Op weg er naartoe zijn uiteraard experimenteren, risico’s nemen en doorzettingsvermogen nodig. Door dit in jaren samen toeren intens in praktijk te brengen, is de muziek flink doorgeëvolueerd. De toevoeging ‘Blacksmith’ aan de Mangan-unit brengt dit tot uitdrukking. Betrokken zijn slagwerker Kenton Loewen, gitarist Gordon Grdina en bassist John Walsh uit de rijke jazz- en improvisatiescene van Vancouver. Ook celliste Peggy Lee, violist Jesse Zubot , eveneens uit Vancouver en Eyvind Kang uit Seattle horen tot Mangans kring van coöpererende musici. Grdinas en Walsh’s rol zou je met die van Marc Ribot en Greg Cohen bij Tom Waits kunnen vergelijken, Loewens rol met die van Steve Gadd in diverse bands. Grdina en Loewen die ook in Nederland hun sporen getrokken hebben, hebben door deze samenwerking eveneens hun persoonlijke stijl verder ontwikkeld. Grdina die ook ûd speelt (zie hier) heeft met musici als Paul Motian, Gary Peacock, Mark Helias en Mats Gustafsson gewerkt en albums opgenomen. Hij heeft bovendien al jaren de Oriëntaalse groep Haram.
We horen hier niet alleen fraai gitaar- en drumwerk. De stukken zijn behoorlijk gelaagd, breeduit cinematografisch, bijtijds donker en mistig maar steeds met een stevige beat, fraaie breaks en Mangans stem in het centrum. Het is een soort surrealistische rock die de luisteraar ontegenzeggelijk erin trekt. In een door de lagen heen roepen de songs een variëteit aan stemmingen op maar vormen ook een verborgen eenheid die versterkt wordt door de opeenvolging en de overgangen. De luisteraar zal zijn eigen (schuivende) favorieten eruit filteren en ook als men aan bepaalde moods niet zo toe is, blijft het boeiend genoeg. De kern van de song en de essentie van het zingen wordt door het gelaagde, de langere narratieve lijnen en het breed cinematografische juist versterkt, een niet geringe verdienste. Het resultaat is een opmerkelijk fraai album van een geheel eigen categorie.

© Henning Bolte – rating **** ½

Dan Mangan + Blacksmith treedt op in PARADISO, 21 APRIL 2015

Mangans VERHAAL van de ontwikkeling van de band

VIDEOS

Vessel
Kitsch
Mouthpiece
Rows Of Houses / Leaves, Trees, Forest, ouder werk

Tracklisting Club Meds

1. Offred
2. Vessel
3. Mouthpiece
4. A Doll’s House/Pavlovia
5. Kitsch
6. XVI
7. War Spoils
8. Forgetery
9. Club Meds
10. Pretty Good Joke
11. New Skies

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen