Joachim Badenhorst solo en Warped Dreamer

in Het Bos, Antwerpen, 17 januari 2015

Het Bos is een artistiek huis dat in een oud Antwerps handelspand tal van activiteiten organiseert. Naast een bar en expositieruimte kunnen er in een aparte zaal ook concerten gegeven worden. Teun Verbruggen organiseerde er een RAT Event, waarmee hij geïmproviseerde muziek op boeiende locaties presenteert en de cd’s van zijn label onder de aandacht brengt. Deze keer kwam Verbruggen met zijn groep Warped Dreamer, maar hij liet de avond openen door een bijzondere artiest.

DSC 8811 v1

“Ik ben Joachim Badenhorst en open de avond met een soloset,” introduceerde de rietblazer zichzelf en nam plaats op de begane vloer voor het podium. Hij zette zijn klarinet aan zijn lippen en begon een motief te spelen waarbij hij een ruw en schurend geluid liet contrasteren met een mooi geluid. Door die variatie kreeg het simpel motiefje een andere perspectief. Uiteindelijk bleek dit licht- en schaduwspel met klanken uit te monden in een mooie en simpele melodie.

Voor een tweede nummer nam hij zijn tenorsax en bespeelde die met trillend riet. Na verloop van tijd leken simultaan twee melodieën tezelfdertijd gespeeld te worden.

In een laatste nummer blies hij met de techniek van circular breathing lange melodielijnen op basklarinet. Badenhorst beschikt over een enorme techniek waarmee hij nooit opdringerig omspringt. Ook qua lengte van zijn set, een klein half uur, overdreef hij niet. Net door die beknoptheid en soberheid is hij een fenomenaal soloartiest bij wie je niet de indruk hebt dat er iets ontbreekt. Wat maakt dat zijn soloverschijningen iets zijn om reikhalzend naar uit te kijken. Na dit concert nog meer dan vroeger…

DSC 8916 v1

Zo sober en puur akoestisch als Badenhorst speelde, zoveel elektronica, laptops en andere middelen om geluid te bespelen gebruikte Warped Dreamer, wat niet wegnam dat de muziek een natuurlijke flow had. Soms was niet geheel duidelijk wie voor welk geluid zorgde, wat je nu eenmaal hebt met veel elektronica. Er werden lange stukken gespeeld waarbij de vier groepsleden op spontane manier elkaar aanvulden en waarbij iedereen wel eens in de spotlights kwam te staan en de muziek zo een andere richting kon geven.

DSC 8883 v1DSC 8893 v1

In een sterk begin weefde Teun Verbruggen met zijn akoestische drums, die even geen ritme-instrument leek, mee aan een intrigerend klanktapijt. Later in de set speelde hij dan net wel ritmisch. Verbruggen legde overtuigend de nodige variatie in zijn spel om de muziek voor zich te laten spreken. Jozef Dumoulin blijft een whizzkid aan de fender rhodes en andere knoppen, waarmee hij bevreemdend betoverende dingen doet. Arve Henriksen was eerder spaarzaam met zijn spacey trompetgeluid. Hij had zijn trompet gerust wat meer mogen gebruiken, hoewel het dan dansen op een slappe koord is om de muziek niet richting ‘ijle ECM sound’ te laten drijven. Henriksen was vooral druk in de weer met elektronica waarbij hij af en toe in het vaarwater van Dumoulin kwam.

DSC 8902 v1

De Noor Stian Westerhus zijn gitaar werd een groot deel van het concert zwaar gemanipuleerd in het lage register. Hierdoor klonk hij soms eerder als een bassist. Slechts sporadisch liet hij zijn gitaar helder klinken. De passages waarin Westerhus zijn gitaar met een strijkstok bespeelde getuigden van veel finesse.

Teun Verbruggen heeft een aantal projecten waarin hij zich als improvisator kan uitleven. Met deze Warped Dreamer brengt hij leven in een brouwerij waar impro en electro van hoge gisting geschonken wordt.


Tekst: Iwein Van Malderen
Foto's: Cedric Craps (zie ook op https://www.flickr.com/photos/cedriccraps/sets/72157650342708912/)

 

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen