Hoax, nu nog het creatieve vuur bij de goden halen

Op 30 november 2012 rondde HOAX een tournee van een week door Vlaanderen af met een concert in de Hnita-Hoeve.

Gitarist Stefan Decock richtte de band op in 2011 met saxofonist Steven Delannoye, contrabassist Stefano Agostini , drummer Wim Eggermont en pianist Bram De Looze, die in Heist-op-den-Berg vervangen was door Ewout Pierreux. We kregen vijf talentvolle, technisch sterke en jonge muzikanten te horen – alleen Pierreux is een dertigplusser - die uitsluitend eigen composities brachten en goed op elkaar ingespeeld waren. Interessant maar te weinig echt origineel (mijn persoonlijke smaak en ik ben geen kenner).
Te dikwijls had ik een gevoel van ‘al eens vaker gehoord’. 

Ewout Pierreux kreeg de kans de show te stelen, Steven Delannoye kwam regelmatig voor het voetlicht en Wim Eggermont mocht met de obligate maar volstrekt overbodige solo laten horen dat hij kan drummen maar bandleader Stefan Decock bleef te veel in de schaduw spelen. Vaak was zijn gitaarspel niet eens te horen.
Stefan Decock leerde de stiel o.m. bij Peter Hertmans en dat was herkenbaar. Maar waar Peter Hertmans zijn stempel drukt op de muziek van de band (zoals te horen op het album ‘Buddies’ van het Peter Hertmans - Marco Locurcio Quartet uitgebracht op Jazz’halo in 1997 - TS 004) is Decock duidelijk nog op zoek naar een eigen geluid. Niet verwonderlijk want hij is tenslotte nog maar 25. Het contrast met Marc Ducret die in oktober in de Hnita-Hoeve speelde met het Samuel Blaser Quartet was immens groot. Op Wikipedia wordt de stijl van Ducret omschreven als “highly original and very expressive”.
Stefan Decock is nog te braaf, speelt nog alle noten zoals hij ze opgeschreven heeft. Als hij zijn meesters verloochent en zijn eigen weg inslaat, krijgen we ongetwijfeld nog mooie verrassingen van hem en van HOAX.

EC

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen