Endangered Blood op de AchterHam Sessions te Gent (16/11/2014)

DSCF3251 v1

Op de Ham 12 te Gent gebeuren boeiende dingen. Tot voor kort vond er enkel één keer per jaar een driedaags kleinschalig festival plaats. Tegenwoordig stelt de heer des huizes, Michel Mast, in de koudere periodes van het jaar zijn repetitiekot annex opbergruimte ter beschikking van boeiende muzikanten en groepen voor een namiddagje muzikaal vertier. Meestal maken Belgische musici de dienst uit, maar de spreekwoordelijke uitzonderingen op de regel, doen naar adem happen.
04 Chris Speed DSC 7669 v103 Oscar Noriega DSC 7583 v101 Trevor Dunn DSC 7607 v102 Jim Black DSC 7648 v1En dat is net wat Endangered Blood, all the way from downtown New York, deed. Chris Speed op tenor en klarinet stond vooraan naast Oscar Noriega, die altsax en basklarinet speelde. Beiden hebben een eigen geluid en de gave hun sound te laten samensmelten om uitzonderlijke rijke melodieën en tegenmelodieën te spelen die dan weer opnieuw een geheel eigen duogeluid meekrijgen. Laat Jim Black met exuberant drumspel en Trevor Dunn met een mooi diep geluid op contrabas erop los, en je krijgt een originele mix waarbij melodie en ritme een eigenaardige en boeiende dialoog aangaan met elkaar. Het resultaat klinkt adembenemend, intens en eigentijds, hoewel er ook in de rijke jazzgeschiedenis geroerd wordt. Met een nummer van Monk bijvoorbeeld, of met iets dat wel heel erg leek op een niemendalletje van Ornette Colemean, maar dan gespeeld zoals op de ‘Spy vs. Spy’-cd van John Zorn. Op een zeker moment klonken de blazers dan weer heel erg bluesy op iets wat in de verte als St-James Infirmery klonk.
05 chris speed DSC 7568 v106 oscar noriega DSC 7640 v107 trevor dunn DSC 7613 v108 jim black DSC 7622 v1Het viertal van Endangered Blood toonde ook een perfect gevoel voor timing. Zonder armgezwaai, muzikale knipperlichten of wat dan ook werden uniso-passages gestart en gestopt en ging het van solo naar duo naar ensemble. De nummers werden ook niet uitgemolken en duurden net zo lang als nodig om ze boeiend te houden. Endangered Blood op de Ham 12, downtown Gent, een namiddag om niet snel te vergeten…
09 chris en trevor DSC 7661 v1

Tekst: Iwein Van Malderen
Foto's: Cedric Craps
Dit artikel verschijnt eveneens op http://www.draaiomjeoren.com/
f
oto's van Cédric zijn ook hier te bekijken: 
https://www.flickr.com/photos/cedriccraps/sets/72157649273767066

foto's van Cees van de Ven op https://www.flickr.com/photos/jazzcase/sets/72157647009809144/

 

 

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen