Talking Cows vat de koe bij de hoorns - Lokerse Jazzklub 11 oktober 2014

Dieren die spreken? Indelen in het rijk der fabelen, zelfs in het Waasland waar de referenties naar Reinaert de vos voor het rapen liggen. Dat de Talking Cows kunnen musiceren als de beste, is dan weer wel een waarheid als een koe, wat ze bewezen met hun passage in de Lokerse Jazzklub.

DSC 6902 v1DSC 6929 v1DSC 7018 v1De Amerikaanse publicist Kevin Whitehead schreef een aantal jaren terug ‘New Dutch Swing’, een lezenswaardig boek waarin hij de Nederlandse impro scene beschreef en in kaart bracht. New Dutch Swing slaat op muziek die in Nederland gemaakt wordt en in veel gevallen levendigheid combineert met een snelle afwisseling van sferen en emoties. De nodige dosis ironie zorgt voor bijkomend pigment. En die beschrijving gaat voor Talking Cows op, met de bedenking dat ze tevens de brug maken tussen de Amerikaanse jazz en de Nederlandse geïmproviseerde muziek.
DSC 6935 v1DSC 6947 v1DSC 7016 v1DSC 7007 v1Tijdens het concert in Lokeren speelden ze vooral nummers uit hun cd ‘Almost Human’, aangevuld met nieuw werk. ‘Stroll for Gonso’, een tribute voor Paul Gonsalves, baadde in de Ellingtonia met saxofonist Frans Vermeerssen in een glansrol. Vermeerssen wist zijn toon te variëren naar gelang de context en hier liet hij zijn sax lekker sentimenteel klinken, met respect voor het onderwerp van de tribute maar ook met een ondeugend knipoogje. ‘Tango from nowhere’ bood de inventieve bassist Dion Nijland de kans om een mooie passage met strijkstok te spelen. Het nummer bleek na verloop van tijd eerder te klinken als een bossa dan een tango. ‘Slow blues’ was een smachtende blues met hier en daar een dwarse noot. Tijdens ‘Moving Around’ trok drummer Yonga Sun de aandacht met een sobere maar krachtige ondersteuning, swingen bij de beesten à la Bennink. Het nummer zat vol met citaten en referenties naar o.a. ‘Milestones’, ‘Lester Leaps In’ en ‘Thelonious’.
Pianist Robert Jan Vermeulen speelde heel gevarieerd, hier en daar de hoekigheid van Monk combinerend met rijk en lyrisch spel. Hoe eenvoudig en catchy sommige nummers ook klonken, ze zaten complexer in elkaar dan men zou denken. Vermoedelijk hield dit de musici alert om de muziek ver van op de loer liggende clichés te houden.
Met het vrolijke ‘Two Guys And Beer’ als bis sloten Talking Cows het optreden af. Een leuk concertje, ware het niet dat dit een understatement van formaat is. Moet er nog melk zijn?groot DSC 6882 v1

Tekst: Iwein Van Malderen
Foto's: Cedric Craps
Dit artikel verschijnt eveneens op http://www.draaiomjeoren.com/

 


Logo

 

Upcoming

No current events.

 

clemenscom logofp

 

WerfrecordsLogo-300
werf-algemeen
vkh logo zwart


Special thanks to our photographers:

Henning Bolte
Cedric Craps
Christian Deblanc

Koen Deleu

Ferdinand Dupuis-Panther
Anne Fishburn

Stefe Jiroflée
Jos L. Knaepen
Jacky Lepage

Nina Contini Melis
Arnold Reyngoudt
Willy Schuyten
Frank Tafuri
Jean-Pierre Tillaert
Guy van de Poel
Cees van de Ven
Marie-Anne Ver Eecke

Jan Vernieuwe

and to our writers:

 

Henning Bolte
Ferdinand Dupuis-Panther
Paul Godderis
Jean-Pierre Goffin
Claude Loxhay
Herman te Loo
Iwein Van Malderen